Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jens får personifierauniversitetets arbete

Jens Schollin är synnerligen säker på sin sak.
– Det är Örebro universitet som ska prisas och lyftas fram.

Annons

I sammanhanget får jag bara personifiera universitetet.

I motiveringen till att välja Jens Schollin som årets örebroare skrivs bland annat: ”Efter tre ansökningar och idogt arbete har Örebro universitet med rektor Jens Schollin i spetsen övertygat Högskoleverket att Örebro är rätt plats för den första nya läkarutbildningen på 20 år”.

Jens är givetvis glad och känner sig hedrad, men han vill hålla låg personlig profil. Han vill se den utveckling som den högre utbildningen i Örebro upplevt de 10–15 senaste åren i ett sammanhang.

Arbetat systematiskt

Läkarutbildningen i Örebro hade inte blivit verklighet om det inte fanns ett universitet. Universitetet hade inte blivit verklighet utan en rad aktörer i regionen som arbetat systematiskt och haft samma, långsiktiga mål. Under denna akademiska resa har målet hela tiden varit att värna kunskap.

Vi talar om en kunskap som driver, inspirerar och manar till utveckling av samhället.

– I Sverige är det bara universitetsstäderna som växer, och det är tack vare lärosätena som städerna växer, förklarar Jens Schollin som är den förste rektorn på lärosätet som är född i Örebro.

Jens Schollin är stolt över att vara örebroare. För honom betyder staden trygghet och stabilitet. Efter gymnasiet på Karro, student 1968, läste han i Uppsala, Lund och Linköping. Han har även arbetat på barnsjukhus i USA, men när 1980-talet var purungt lockades han till dåvarande Regionsjukhuset av chefen Lars Wranne och hans kollega Dan Danielsson.

Rätt val

– Det var rätt val. Även om jag har haft erbjudanden om jobb på andra orter har jag och min fru, som också är örebroare, aldrig ångrat att vi stannade i Örebro.

Han blickar ut över campus, universitetsområdet, en del av Örebro som växt otroligt mycket sedan 90-talet.

Han anser att läkarutbildningen, men också psykolog-och juristutbildningarna är som speci-ella magneter. De lockar många unga studenter och bland dessa unga kvinnor och män finns potential, kraft, kreativitet och detta leder till utveckling som gagnar samhället.

Jens Schollin framhåller att läkarutbildningen har stor betydelse, inte bara för Universitetet utan också för landstinget, staden, ja hela Örebroregionen.

– Med de unga på Universitetet, som söker kunskap, dras framtiden till Örebro, säger han.

In på hans rum kommer hans alltiallo, den oumbärliga sekreteraren Siv Karlsson med ny statstik från VHS, Verket för högskoleservice.

Med 36 procent ökade antalet ansökningar till vårens utbildningar vid Universitetet. Det nya läkarprogrammet bidrog till ökningen. 2 742 sökte de 60 platserna. Det innebär att läkarutbildningen är det nionde mest sökta programmet i Sverige.

18 000 studenter

– Vi har nu 18 000 studenter, vilket är mycket glädjande. Men jag tror att det är dags snart att stanna upp när det gäller antal studenter och diskutera vad vi olika aktörer bör göra i framtiden. Universitetet är en motor, en del i en större utveckling. Vi är ett brett universitet som – ännu mer än tidigare – måste satsa på kvalitet.

– Vi på Universitetet måste diskutera vad vi ska satsa på. Det handlar om en kvalitet som lockar både studenter och forskare hit. Det handlar om att skapa en stad som folk vill bo i och flytta till, en stad i vilken människor vill driva företag, säger Jens Schollin.

Han ser framför sig ett utvecklande samarbete med bland annat kommuner, landsting, företag ... lärosäten, både i och utanför Sverige.

Det handlar om att se såväl lokalt som globalt för att göra Örebro till framtidens stad.

Mer läsning

Annons