Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jens från Örebro- en gigant på Twitter

Jens Bergensten från Örebro har nästan 125 000 följare på Twitter. Det är mer än dubbelt så många som Carl Bildt.
Orsaken: Han är spelutvecklare för Minecraft.

Annons
Jens Bergensten har ett av Sveriges mest populära Twitterkonton.

Den officiella versionen av Minecraft finns inte än. Ändå har spelet över 14 miljoner registrerade användare, och 3,6 miljoner av dessa har köpt betaversionen av spelet.

Men när du läser det här är siffrorna sannolikt redan inaktuella. Senaste dygnet registrerade sig ytterligare 48 690 användare, och 8 933 personer köpte spelet.

Okänd men storFör att kunna utveckla spelet har företaget Mojangs grundare Markus Persson anställt Jens Bergensten, 32, från Örebro. Jens är inte något känt namn utanför Minecraft-älskarnas skara. Ändå har han i dag fler så kallade followers på Twitter än nästan alla kända svenskar. Robyn ligger än så länge före med sina 129 832 följare, men sannolikt går Jens snart förbi henne också.

Carl Bildt, en av Sveriges mest rutinerade och följda twittrare, ligger långt efter med sina 51 533 följare.

- Jag följer faktiskt Carl Bildt. Jag minns när han skrev att han fått 25 000 följare. Då hade jag redan gått om honom, berättar Jens.

Aktiv närvaro

Orsaken till Jens stora popularitet är givetvis spelet han arbetar med att utveckla.

- Markus, som grundade företaget, har nästan 400 000 följare. Många av mina kommer från honom, berättar Jens.

Varför tror du att ni är så populära på Twitter?- Vi har en väldigt aktiv närvaro där. Vi svarar på frågor och skriver nyheter. Många har skaffat ett Twitterkonto bara för att följa oss.

Du nådde 100 000 följade den 13 september. Nu har du ytterligare 25 000 följare. Varför tror du att du ökar så fort?- Jag vet inte faktiskt. Som företag ses vi nog som ganska personliga.

Ja, jag såg att du nyligen skrev att du skulle hem och äta din flickväns svampstuvning.- Men när jag skriver om privata saker så är det ofta vinklade mot vår publik. När jag skrev om svampstuvningen var det för att svampstuvning finns i Minecraft. Fast där är den gjord av flugsvamp, så det var flera personer som kommenterade och skrev att jag inte skulle äta av den. I går lade min flickvän ut bilder på kakor, och de kakorna finns också i spelet. När jag skriver viktiga privata saker däremot så använder jag Facebook.

Vilka andra sociala medier använder du?- Jag använder Reddit väldigt mycket. Reddit är ett sätt för mig att kommentera på våra spelares kreationer och förslag. Reddits upplägg är väldigt praktiskt eftersom "dåliga" diskussionsämnen röstas bort av andra användare, så man slipper se så mycket skräp.

Är din aktivitet på nätet en del av företagets strategi, eller gör du det för att det är roligt?

- Jag gör det för att jag tycker det är kul, men vi har också sagt att vi ska vara ett väldigt öppet företag.

Så ni gör inte som Volvo och McDonalds, att ni kickar folk om de skriver fel saker?- Nej, men det är klart att man får tänka lite på vad man skriver. Är jag väldigt irriterad skriver jag inte alls.

Vad tror du är orsaken till succén för Minecraft?- Den kreativa delen av spelet gör att folk vill dela med sig av vad de har gjort. Det gör att det sprids väldigt fort som word of mouth. Det är också fascinerande på det sättet att spelet har fått ett kulturellt genomslag. Monstret Creeper har blivit en symbol för någon som vill göra livet surt för dig.

Gamla spel får ibland en slags kultstatus i spelvärlden. Tror du att den gammaldags grafiken i Minecraft har någon del i framgången? - Jag gillar själv tvådimensionella spel med låg upplösning. Det ger mig som spelare möjlighet att fylla i med min egen fantasi.

Du har ett jobb som väldigt många unga svenskar skulle ge vad som helst för att få. Hur bar du dig åt för att få det?- Jag är väldigt spelintresserad och har gjort flera egna spel på fritiden. Genom det har jag hamnat i situationer där jag har träffat likasinnande, och via sådana personer har jag träffat Markus. När Markus startade sitt företag ringde en medarbetare upp mig för att fråga om jag hade några tips på personer som skulle passa att vara med och utveckla spelet, och då sa jag att jag själv ville göra det.

Jens Bergenstens Twitterkonto.

Populära svenskar på Twitter

Markus Persson (@notch), grundare av Mojang: 399 649

Axwell (@axwell), musikproducent och dj: 142 185

Robyn (@robynkonichiwa), artist: 129 832

Jens Bergensten (@jeb_), spelutvecklare): 124 874

Richard Darell (@minervity), webbdesigner mm: 98 527 b

Rickard Bergkvist* (@sportblogg), sportbloggare: 54 433*

Carl Bildt (@carlbildt), utrikesminister: 51 533

 Nerikes Allehanda (@NApunktSE): 230

STÖRST I VÄRLDEN:

Lady Gaga (@ladygaga), artist: 13 982 874

*Enligt SIS-index är Rickard Bergkvist störst i Sverige på Twitter. Men SIS-index bygger på att twittrarna själva har anmält sig till listan, vilket gör den otillförlitlig.

Mer läsning

Annons