Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jerzy Sarnecki: "Jag tror det finns oklarheter i utredningen"

Kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki anar brister och oklarheter i Örebropolisens bevisning mot 51-åringen som misstänks för styckmordet på Norakvinnan Eva Magnusson.

Annons
Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Orsaken är att polisen begärt hjälp av Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp, GMP.

– Jag är väldigt frågande till varför. Den hjälpen brukar inte begäras när en misstänkt finns och sitter häktad sedan två veckor, säger Jerzy Sarnecki, vid Stockholms universitet.

Varför tror du hjälpen behövs?– Antingen vill polisen ha en bedömning av om misstankarna ska riktas mot en helt annan person, eller också finns misstankar om en medgärningsman. Uppenbart finns luckor i utredningen. Allt annat verkar uteslutet.

Kan du ge exempel på när gruppen brukar anlitas?– I ett skede där man inte har en misstänkt och behöver vägledning för att komma vidare. Det gruppen kommer fram till är en bedömning, inte ett bevismaterial.

– Därför tror jag det finns oklarheter i utredningen. Jag kan inte se en annan rimlig förklaring.

Tror du gärningsmannaprofilen leder polisen vidare?– Det kan den göra. Gruppen har expertis som kan göra en bred bedömning av vilken typ av gärningsman som står bakom brottet och om medhjälpare kan finnas.

Gruppen består av rättsläkare, kriminalpoliser, tekniker, rättspsykiatriker och psykolog. De har satt sig in i utredningen och gjort besök på platser i Örebrotrakten. Utlåtandet väntas den här veckan.

Polisens informationschef Torbjörn Carlson säger att polisen vill ha gruppens synpunkter på hur en gärningsman bakom ett styckmord agerar.

– Gruppen har expertis vi vill använda. Konstigare än så är det inte.

Så bevisläget är bra?– Vi gör ständigt framsteg i utredningen.

Mer läsning

Annons