Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Journalister hotas i Egypten

Örebroforskaren Ahmed El-Gody arbetade som oberoende journalist i diktaturens Egypten. Varje dag levde han med risken att bli misshandlad eller fängslad.

Annons

Att arbeta som utländsk journalist i Egypten just nu är förenat med stor fara. Likadant är det för de inhemska journalister som vill rapportera fritt. Men även innan oroligheterna var deras arbetssituation mycket svår.

– Om man rapporterade om fel saker kunde man bli misshandlad eller fängslad, säger Ahmed El-Gody.

I Egypten är de officiella medierna kontrollerade av regeringen. Ahmed El-Gody har arbetat på båda sidorna – för statligt styrda medier och för medier som var mer oberoende.

Det fanns en rädsla hos journalisterna i båda lägren.

– Inom de statliga medierna censurerade man sig själv, man var rädd för att förlora jobbet. Jag hade en chef en gång, som skrev något som inte gillades. Nästa dag var han utbytt.

Ahmed El-Gody började i stället arbeta som oberoende journalist, bland annat via nätet. Han berättar andra journalister som blivit slagna eller satta i fängelse. Han utsatte sig själv för samma risker.

– Man vill att det man publicerar ska få genomslag. Samtidigt vet man att ju större genomslag det får, desto större risker utsätter man sig för som individ, säger han.

I dag forskar han om sociala medier i Mellanöstern på Örebro universitet. Han menar att internet i princip har varit den enda kanalen för någorlunda fri rapportering för egyptiska journalister.

– Regimen har underskattat nätets och de sociala mediernas betydelse. Men nu har man insett sitt misstag och stängt ner många funktioner.

Mer läsning

Annons