Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juldagen är som en charterresa i juli

"Juldagen är en marknadsekonomisk grundkurs i tillgång och efterfrågan."

Annons

Under de dryga tio år jag bott i Örebro har det lokala utelivet varit något att känna stolthet över. Jag har sagt det förr, jag vet, men det tål att upprepas. Jämfört med andra städer i Örebros storlek har vi skämts bort med ett imponerande utbud av klubbar och livespelningar; av bredd och spetskompetens.

Vilket gäller alla helger året runt.

Utom juldagen.

Så här: jag har många gånger uppskattat det informella i att slinka ut för ett barhäng dagen innan julafton. Och både annandagen och eventuella krogkvällar i mellandagarna har oftast en form av trivsamt skimmer över sig.

Men juldagen är vedervärdig.

Entrépriserna är smått bisarra, trängseln är fullkomlig, köerna blir till ett monster för den som inte ordnat förköp, och det spännande utbudet – alla de där klubbarna eller spelningarna som är hela grejen med ett rikt uteliv – får nästan uteslutande stå tillbaka till förmån för säkra kort. Juldagen är som en charterresa i juli; bara för att väldigt många vill göra samma sak samtidigt får du betala mer och trängas med fler, när alternativet att åka någon annan gång är både billigare och bättre.

Samtidigt finns det egentligen inte mycket att bli upprörd över. Juldagen är en marknadsekonomisk grundkurs i tillgång och efterfrågan. Men frågan är också hur länge nostalgin, själva anledningen till att alla går ut, håller i sig.

Sociologen Martin Berg har forskat om sociala medier, och berättade i en intervju i NA för ett år sedan om hur den ständiga kontakten vi har med flyktiga bekanta via Facebook påverkat hur vi beter oss på juldagen.

- När jag vände hem under julen för tio år sedan träffades vi och berättade om vad som hänt under året. Vad ska man nu prata om? undrade han.

När juldagen slutligen marginaliseras till att bli en utedag som alla andra står jag återigen nyfiket i kö för att se Örebros uteliv från sin bästa sida.

Mer läsning

Annons