Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julstämning i Örebros höstrusk

Även om den rätta stämningen är svår att hitta i novemberblåsten och småregnet, så hade en hel del folk tagit sig till Wadköping för att gå på julmarknaden. Många har barn med sig.

Annons
I lektagen. Matilda Järnmark och Alma Kyhlberg brydde sig inte så mycket om att det var advent. De lekte affär i lekladan.

När Ingrid Creutz fick besök av sin lilla släkting Marcus Anund från Linköping passade de på att klä plastgranen i god tid inför jul. Utebelysningen fick de också på plats.

– När det blir mörkt och man ser utebelysningarna känns det ändå att det är advent, säger Ingrid.

GranutställningNu går Marcus runt med pappa Håkan Anund och tittar på granutställningen i Wadköping.

De fem granarna kämpar i blåsten, en av dem har ramlat. De är klädda utifrån teman såsom återvunnen plast och svartvitt, Marcus tycker de är lite konstiga.

– Jag tycker det ska vara vanliga saker i granen, säger han.

Lite mer vanligt är det inne hos tomtemor i pysselverkstan. Tomtemor heter i själva verket Nina Dahlberg och pysslar med barn och vuxna för trettonde året i följd. Tålmodigt visar hon vad som finns att göra, förklarar och hjälper till.

– Jag vill ha guldsnöre, säger Alva Hamp som är där tillsammans med sin kusin Elise Hamp och hennes morfar Stig Karlsson.

– Den ska hänga i granen, deklarerar Alva när smällkaramellen är klar.

På besök från VästeråsDen mysiga känslan släpper direkt när man kliver utanför dörren igen, marschaller och granrisgirlander till trots. Men det bryr sig inte barnen om. Matilda Järnmark och Erik Nygren från Västerås är på besök i Örebro och har blivit lovade att få komma på julmarknaden och nu har de hittat lekladan.

– Vi leker affär, berättar Matilda som har bättrat på julstämningen med en tomteluva.

Hos Tomten, med stort T och äkta yvigt skägg, är det kö. Han frågar varje barn vad de heter, hur gamla de är och vad de önskar sig. Allt noteras noga i hans stora bok. Bland mycket annat står nu där ”Svea, 2 år, en docka” och ”Sofie, 6 år, en barbiedocka”.

Passade på. En puss i advent förgyllde i det trista vädret för Matthias Garbin och Raija Hawly. De studerar på Örebro universitet, men ska åka hem till Tyskland och fira julen där.
Ovanlig gran. Marcus Anund tittade på alternativt pyntade granar. Här är en med dekorationer av gammal plast.
Pyssel hos tomtemor. Peter Gräntz och sonen Rasmus fixade en smällkaramell, medan mamma Madeleine och lilla Olle tittade på. Den ska hänga i mitt rum, i mitt tak, bestämde Rasmus.
Önskade hos tomten. Svea Hansén, Siri Hansén och Sofie Lindholm berättade för Tomten vad de helst vill ha i paketen på julafton.

Mer läsning

Annons