Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Junior vill visasina alternativ

I en lägenhet i Vivalla finns ett rum som inte är som andra rum. Rummet är en ateljé. Här skapar Junior Kibandu Pello-Esso bilder med fantasi, pensel, blyertspenna och datormus

Annons
I ateljén. I ett rum i en lägenhet i Vivalla skapar Junior Kibandu sina bilder.

.– Jag har ett behov av att uttrycka mig i bilder. Jag vill visa något positivt, och jag vill locka, vill vara ett alternativ till den underhållning som många, framför allt unga, erbjuds, berättar Junior Kibandu som går i trean på Karolinska skolan.

– Jag har inte ambitionen att bli professionell konstnär, men olika sorters bilder vill jag göra. Jag hoppas att i framtiden få jobba med design på något sätt, förklarar Junior Kibandu som ursprungligen kommer från Togo.

Den 21 mars öppnar hans utställning på Kulturhuset i Örebro, där han även visat sina bilder tidigare. Han har också fått hänga sina bilder på Entertainmentbutiken på Storgatan i Örebro. 22–23 mars ska han också delta i ett konstevenemang på varuhuset Pub i Stockholm. Hans ateljé är stor som ett vanligt sovrum. Väggarna är täckta av målningar och teckningar.

– En del av detta kallar jag minimalistisk popkonst. Inte sällan utgår jag från en verklig bild, men jag vill inte bara avbilda, och när jag har mina verktyg använder jag min fantasi, säger Junior Kibandu samtidigt som Juniors versioner av Lady Gaga, Grace Jones, Kate Moss och Bob Dylan betraktar oss från väggarna.

– Många unga människor uppskattar inte måleri, men med popkonst, med kända artister, vill jag locka de unga till att intressera sig för målad konst.

På golvet ligger ett otal skisser av möbler och modeller i senaste modet. Jo, det märks att han vill ägna sig åt design under kommande yrkesliv.

I hans dator får Stadsliv se hans videokonst.

Andra bilder skildrar det mänskliga sinnet i dur och moll. Mänskliga toner.

@NA Fråga:Flera konstnärer lyssnar på musik när de arbetar. Gör du också så?

– Nej, jag vill ha total tystnad. I stället för att lyssna på låtar med olika artister så vill jag lyssna på mig själv. Jag känner att jag gör något viktigt, säger Junior Kibandu.

Vid datorn. Junior Kibandu ägnar sig också åt videokonst.
Små format. Några av Junior Kibandus skisser.
Örebroare. Jag vill bjuda på ett alternativ till den underhållning som finns i stan, säger Junior Kibandu.

Mer läsning

Annons