Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juristen: Avtalet måste gälla

Det kom ingen ny vattendom i tid och därmed är köpekontraktet för Storstenshöjden ogiltigt, hävdar kommunens chefsjurist. Storstenshöjden i Örebro AB:s advokat Johan Hjortsberg menar att man måste titta på syftet med klausulen.
– Därför menar vi att köpeavtalet ska gälla om köparen så önskar, säger han.

Annons

Kommunens chefsjurist Pernilla Wikström Pehrson hävdar att den inskrivna klausulen om att en ny vattendom ska vara klar senast den 16 juni gör att köpeavtalet nu är ogiltigt.

– Det finns ingen vattendom meddelad och då står det väldigt tydligt att i köpekontraktet att avtalet är ogiltigt, säger hon.

Den inbetalda köpeskillingen är redan återbetald.

– Jag ser inget annat alternativ än att betala köpeskillingen när det inte sker någon överlåtelse. Skulle vi behålla den skulle det kunna tyda på att vi tycker något annat, säger Pernilla Wikström Pehrson.

Måste tolka syftet

Johan Hjortsberg menar att man måste tolka syftet med varför klausulen om en ny vattendom skrevs in.

– Självklart har den tillkommit i köparens intresse för att köparen inte skulle vara bunden om det kommit en vattendom som inneburit att man inte kunde ta ut tillräckligt med vatten till snökanonerna. Det är inte kommunen som ska kunna åberopa den av helt andra skäl och säga att nu har vi inte lust att fullfölja köpet längre, säger han.

Vad gör ni nu?– Vi har inte pratat oss samman ännu. Men en dialog vill man ha först och om det inte går den vägen får man väl ta ställning till om man ska söka en juridisk prövning, säger Johan Hjortsberg.

Mer läsning

Annons