Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Just nu: Sanering påbörjad - utökade avspärrningar

(UPPDATERAD 13:56) Under förmiddagen upptäcktes ett brev på Transportstyrelsen i Örebro som innehöll ett vitt pulver. Polisen har spärrat av en avdelning och elva personer ur personalen hålls i karantän. - När det kommer brev med vitt pulver är det alltid en osäkerhet om det handlar om terrorverksamhet, säger Hans Fredlund, smittskyddsläkare på USÖ.

Annons
Här hämtar bombgruppen det vita pulvret som skickats till Transportstyrelsen.

(Se hela intervjun med Hans Fredlund ovan.)

Transportstyrelsen tar emot mellan 5 000 och 10 000 brev om dagen.

- Det som skett är att vi spärrat av de delar av huset där postöppning sker och sen har vi tagit kontakt med polisen som nu kommit ut hit, säger Mikael Andersson, pressansvarig vid Transportstyrelsen.

Övriga delar av Transportstyrelsen ska fortfarande vara verksam.

Polisen larmades till myndigheten klockan 09.10.

- Vitt pulver har läckt ur ett kuvert och upptäcktes av personal. Brevet var inte adresserat till någon särskild medarbetare, utan allmänt till Transportstyrelsen, säger Anders Wallin, vakthavande befäl på Örebropolisen.

Polisen har spärrat av ett utrymme och har begärt hjälp från enheten nationella bombskyddet hos Stockholmspolisen som hanterar olika typer av farliga ämnen. 

- De är nu på plats och har med sig utrustning för att avgöra om ämnet är farligt eller inte, säger Anders Wallin. 

Vad det rör

sig om för typ av pulver är omöjligt att säga - det ska enligt polisen vara ett pulver med kristaller.

- Att det skulle vara anthrax eller liknande är sannolikheten otroligt liten för. Det är ytterst svårt att få tag i, säger Anders Wallin.

Inte heller Mikael Andersson på Transportstyrelsen vågar sia om innehållet.

- Det är omöjligt att svara på. Men vi arbetar efter våra rutiner och värsta tänkbara scenario.

Polisen har spärrat av en avdelning och elva personer ur personalen hålls i karantän. Personalen som sitter avskild har fått pizza till lunch.

- Så det går ingen nöd på dem, säger Mikael Andersson.

Vet du om det fanns något meddelande med brevet?

- Nej, det kan jag inte svara på.

Polisen har inlett en förundersökning och rubricerar händelsen som spridande av gift eller smitta alternativt försök till spridande av gift eller smitta.

Smittskyddsläkaren Hans Fredlund från USÖ är också på plats för att undersöka det vita pulvret. Under den senaste veckan har flera myndigheter och verksamheter i landet fått försändelser med vitt pulver. Bland annat har polisen i Helsingborg och ett företag i Göteborg fått brev. En nationell samordningsgrupp inom polisen för diskussioner om hur man ska hantera situationen. 

Mer information kommer. 

Polis har just nu spärrat av en avdelning på Transportstyrelsen. Smittskyddsläkaren Hans Fredlund är på plats.

Vitt pulver till myndigheter

Flera ställen i landet har de senaste dagarna fått brev med vitt pulver. I tisdags kom fyra personer i kontakt med vitt pulver som postats till ett kontor på Östra Hamngatan vid Nordstan i Göteborg.

I måndags fick ett bostadsbolag i Gällivare, polisen i Umeå och polisen i Helsingborg spärras av. På postterminalen i Umeå gick ett misstänkt kuvert sönder, vilket ledde till att över 600 000 brev försenades.

Förra veckan mottog regeringskansliet och Kronofogden i Malmö liknande brev.

Källa: TT 

Mer läsning