Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kafétest: En klassiker i Örebros kafévärld

”Säg Vasa, det räcker. Då vet alla vilket ställe du talar om”, förklarar en utflyttad örebroare när han får veta att Stadsliv ska testa fik i Örebro. Jo, konditoriet intill S:t Nicolai kyrka och Edwalls ur är sedan länge en känd och uppskattad mötesplats.

Annons
Fika. På Vasa är det lätt att trivas. Foto: Anders Erkman

– Tjillevippen, såklart, blir svaret när vi frågar om konditoriet vill rekommendera något speciellt.

Under andakt smakar vi på denna delikata skapelse av bland annat maräng, grädde och choklad och vi förstår varför bakelsen blivit en klassiker i Örebro. Den bara smälter i mun. Receptet får vi inte. Det är hemligt, och det hemliga gör att vi får fundera på blandningen, hur mycket av det ena och det andra, och så vidare.

- Budapest smälter också härligt. Den är min favorit, utbrister min fikakamrat Hanna Bäcklund, en kännare och finsmakare av bakverk.

När Stadsliv talar med folk om Vasa är det ofta tjillevippen som beröms.

Vasa har inte bara bakverk. Gästerna kan också köpa olika sorters sallader.

En utflyttad örebroare minns stora rökmoln på det röda 70-talet, med de är i dag borta, liksom rökarna, då ofta FNL:are.(En tanke som slår undertecknad som växt upp i Örebro)

I dag är lokalen fräsch. På väggarna hänger målningar med motiv från Örebro. Passande. Vi blir vänligt bemötta - ingen vet att vi kommer från NA. På Vasa finns gäster i olika åldrar. När Stadsliv kommer fikar både pensionärer och ett gäng barn från Vivallaskolan. Det är skönt att slippa malande musik. Nu kan vi alla prata med varandra utan att skrika.

Gott. Tjillevippen förknippas med Vasa.

Mer läsning

Annons