Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kafétest: Hembakat på Sture café 

Här är en nyhet på Stadsliv på fredagarna! Från och med i dag ska vi testa fik i Örebro. Vi ska inte ge några sifferbetyg som tidningens lunchpatrull utan enkelt berätta om vad vi känner när vi är på fiket.

Annons
Göran Enander serverar påtår till Thomas Astvald och Göran Lennartsson, son och far.

Första fiket ut är Sture café på Sturegatan på Öster. Redan innan jag tagit plats kan jag känna att här finns en själ. Fiket har åtskilliga år på nacken, men har åldrats med värdighet och är fräscht. Undertecknad, som cyklar förbi fiket varje dag, tycker att området får liv tack vare kaféet. Fiket är en mötesplats på Öster. Fiket blir också en del av stadsbilden eftersom det finns stolar och ett bord utanför.

– Här är det genuint, säger gode vännen Thomas som är en av de många stammisarna. Han har tagit med sig sin pappa Göran, 70 plus, som minns sin ungdom.

– Då bodde jag i Kumla och vi gjorde motorcykelutflykter till Sture café bara för att dricka kaffe, säger han.

Ja, att fika ute har länge varit ett nöje. Det är kanske så att fiket har samma betydelse för svenskarna som puben för engelsmännen?

Något som vi alla gillar på ”Sture” är att brödet är hembakat. Ägaren, Göran Enander, har ett litet bageri bakom disken. Han brukar vara här 03.30 på morgnarna och bakar allt för hand.

Genuint. På Sture café kan gästerna även äta frukost.

Sture café

Fik: Sture café på Sture-gatan i Örebro, nära Stureskolan och Vesslan.

Öppet: vardagar klockan 06-16, ,lördagar 07-14.

Ägare: Göran Enander, bagare sedan 30 år, tidigare ägare av Jeremiasbageriet

i Wadköping.

Mer läsning

Annons