Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kåken är värd nytt ljus"

Efter två miljoner kronor och en känd ljusarkitekt kommer slottet I slutet av nästa vecka att få ny belysning.

Annons
Bilden till höger är så det ser ut nu, bilden till vänster är visionen, hur man vill att det ska se ut. Bilden är tyvärr inte på hur belysningen kommer se ut framöver.

Det är ljusarkitekter som tillsammans med Statens fastighetsverk kommer göra så att Örebro slott får en permanent belysning.

– Det här är något som varit efterfrågat länge. Att den nu får en permanent belysning är jättekul. Kåken är värd det, slottet är en ikon för Örebro, menar Tobias Skelander, fastighetsförvaltare på Statens fastighetsverk.

Meningen är att slottet kommer att belysas när mörkret faller. Belysningen är en så kallad punktbelysning som ska lyfta upp vissa detaljer med slottet. Bland annat så kommer det finnas lampor i vattnet runt slottet som ska göra att slottet reflekteras i vattnet och får ett glittrigt skimmer.

Även du och jag som skattebetalare har fått gett en slant för att få slottet upplyst. Statens fastighetsverk som är med och bekostar projektet har lagt ner cirka två miljoner, pengar som kommer från staten och alltså finansierats av skattepengar.

– Det kan låta dyrt men det blir vackert och det är allas vårt slott. Det här ingår i SVF:s verksamhet så det är delvis skattebetalarna som har lagt pengar till det men det kommer också från vår egen budget. Det här är ett välplanerat projekt och man får tänka på att det kostar att belysa en byggnad som vi vill bevara så bra som möjligt, säger Tobias Skelander.

Belysningen går därför att ändra på eller plockas ner men meningen är att det är en permanent investering.

Målet är att slottet ska bli en del av stadsbilden även när det är mörkt och att slottet ska kännas mer levande.

Mer läsning

Annons