Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalle Wallin ska få svenskpolis att fungera bättre

Länspolismästare Kalle Wallin blir chef för en helt ny avdelning på Rikspolisstyrelsen. Kansliet ska understödja rikspolischefen och dennes arbete att styra svensk polis. Efter 35 år inom Örebropolisen börjar Kalle Wallin sin nya tjänst efter årsskiftet.

Annons

- Det finns inga klara ramar kring detta ännu. Sånt kommer nu att jobbas fram. Kansliets uppdrag är att samordna rikspolisstyrelsens samlade verksamhet, med de underenheter som ingår där, berättar Kalle Wallin för na.se.

Vad kan det vara för enheter?

- Till exempel inspektionsverksamheten inom polisen. Man kontrollerar hur polisarbetet i landet fungerar och genomför justeringar grundat på vad som bedöms som bra eller vad som är dåligt. Men även andra delar som att utveckla organisationens förmåga att använda forskning som understödjer polisens arbete. Det handlar om att försöka få allt att fungera som ett väloljat maskineri.

Hur fick du den här tjänsten?

- Det är väl egentligen en fråga för rikspolischefen, men självklart finns det skäl till att jag gör det här. Man värdesätter min kunskap efter 35 år inom polisen och min operativa förmåga. Jag ser det här som en del av min karriär.

Vad ser du som din största bedrift under dina 35 år i Örebro?

- Bland det mest väsentliga att nämna är personalens arbete. Polisen är duktig i Örebro och har stor förmåga att lösa de uppgifter som man är satt att lösa. Det som är närmast på näthinnan är ju hur Örebropolisen lyckades lösa de här våldtäkterna som varit de senaste åren. Det har varit ett långt och mödosamt arbete där organisationen har visat att vi klarar de mest komplicerade ärendena. Det har satt god polisverksamhet på kartan.

Mer läsning

Annons