Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kammarätten gerÖrebro flygplats rätt

Svensk Direktflyg får avslag av på sin begäran att få ut uppgifter kring det avtal som Örebro flygplats tecknat med flygbolaget Next Jet.

Annons

Svenska Direktflyg ligger i tvist med flygplatsen som bolaget menar har brutit mot statsstödsreglerna. Kammarrätten håller med flygplatsen om att uppgifterna i stora delar omfattas av affärssekretess.

Bakgrunden till tvisten är att Örebro flygplats stämt på 14 miljoner kronor av det Borlängebaserade flygbolaget. Direktflyg anser att företaget hade tjänat just 14 miljoner mer under de senaste åren på sin Malmölinje om inte Next Jets Köpenhamnslinje funnits.

Örebro flygplats håller inte med, de menar att linjerna inte konkurrerar med varandra.

Conny Strand, vd för flygplatsens ägare Länstrafiken, bekräftade i NA 26 maj i år att flygplatsen har stöttat Next Jet ekonomiskt. Han sa då stödet var en förutsättning för att få Next Jet att börja flyga till Köpenhamn år 2007.

Conny Strand menade också att Direktflyg inte hade fler resenärer till Malmö innan flygförbindelsen till Köpenhamn kom i gång med Next Jet.

– För mig är det självklart att det handlar om två olika linjer. Till Köpenhamn flyger de flesta för att sedan flyga vidare ut i världen. Till Malmö flyger de flesta av andra skäl.

Fakta

Svensk Direktflyg trafikerar bland annat sträckan Örebro-Malmö.

Next Jet flyger mellan Örebro och Köpenhamn.

Mer läsning

Annons