Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampen för Marias pappa fortsätter

Kampen för att Marias pappa ska få stanna fortsätter. På fredag åker klass 6B på Sörbyängsskolan till Stockholm för att träffa barnombudsmannen.

Annons

För en vecka sedan var barnen som kämpar för sin klasskamrat i Flen för att protestera mot Migrationsverkets avvisningsbeslut. Maria Nazanin Ahmeds pappa Vali Ahmed får inte stanna i Sverige och ska tillbaka till Afghanistan. Nu åker klassen tillsammans till Stockholm för att träffa barnombudsmannen Fredrik Malmberg och några olika politiker.

– Barnens upplevelse i Flen var att de inte fick svar på sina frågor och förhoppningen är nu att de ska få svar på ett icke byråkratiskt sätt. Vi vill också få uppmärksamhet kring det här. Vi ger oss inte, säger Charlotta Stenhem som är klassförälder.

Vali Ahmed sitter nu i förvar i Flen, när han ska avvisas vet man inte, men hans advokat har överklagat beslutet än en gång.

– Advokaten har åberopat flera punkter, bland annat att Marias pappa har konverterat till kristendomen och det ska nu ha blivit känt i afghanska kretsar. Advokaten har också tagit upp barnrättsperspektivet, att Maria blir lämnad ensam i Sverige, säger Eva Wall som är Marias tillförordnade vårdnadshavare och påpekar att det nu finns ett litet hopp att pappan kan få stanna i Sverige.

Bakgrund

Maria Nazanin Ahmed var nio år när hon kom ensam till Sverige. Familjen splittrades när de försökte ta sig till Sverige via Turkiet.

Maria fick snabbt permanent uppehållstillstånd och har sedan dess bott i Örebro och går nu i sexan på Sörbyängsskolan.

Förra året kom hennes pappa till Sverige från Afghanistan. Han bodde i ett år tillsammans med sin dotter här i Örebro men ska nu utvisas. Marias mamma och syster befinner sig i flyktingläger i Grekland.

Nu protesterar hennes klasskamrater mot utvisningen. Även politiker i Örebro har engagerat sig i fallet.

Mer läsning