Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Kan bli en jobbig helg i busstrafiken”

I helgen byts 258 biljettautomater på länets bussar ut. Fem olika resekort blir till ett.- Det kan bli en jobbig helg, säger Margareta Berg, delprojektledare på Länstrafiken.

Annons
Utbyte av biljettsystemen på länstrafikens bussar. Jocke Hallqvist monterar nya kortläsare.

I över ett år har arbetet pågått för att bana väg för det nya biljettsystemet. Länets 258 bussar har under året preparerats med ny elektronik och sladdraggning. Projektet har haft en budget på 25 miljoner kronor. I helgen monteras de nya kortläsarna in i bussarna och sätts i bruk varefter.

Margareta Berg är delprojektledare för bytet av biljettsystem. Under helgen kan resenärerna använda både gamla och nya kort beroende på om bussen fått en ny läsare eller inte. Samtidigt måste bussresenärerna passa på att skaffa ett nytt kort. För på måndag fungerar inte de gamla.

- Vi har 80 000 nya kort och jag tror de kommer gå åt rätt så fort, säger Margareta Berg.

Hon förbereder nu både resenärer och bussanställda på att den kan bli en jobbig övergångshelg. Länstrafiken har även marknadsfört systembytet som en ”jättejättejobbig helg”.

- Men vi är egentligen väl förberedda, säger Margareta Berg som tror att skiftet ska gå smidigt.

Anledningen till bytet är att det nuvarande systemet är 20 år gammalt. Samtidigt ska Länstrafiken effektivisera kortutbudet. Fem kort blir nu ett. Och som resenär kan du ha flera olika former av biljetter laddade på kortet samtidigt. Länstrafiken får in många frågor kring just detta med att ha flera biljetter på samma kort – hur funkar det egentligen?

- Som resenär gör du ett aktivt val på bussen. Vilken biljett du vill resa på. Vi har informationsfilmer på våran hemsida för den som vill veta mer, säger Margareta Berg.

Automatbyten sker nu på Länstrafikens depåer runt om i länet. Jocke Hallqvist är en av de montörer som ska jobba hela helgen med att sätta in nya kortläsare i bussarna. Han och en kollega ska arbeta på depån i Bettorp och de har varit igång sedan torsdag morgon.

- På två personer klarar vi nog av 35-40 bussar på en dag, säger Jocke Hallqvist.

Margareta Berg hoppas nu att det inte blir några tekniska problem under helgen. Men Örebro län är femte län att införa systemet, så förhoppningsvis ska allt gå bra.

- Men om något blir fel ska vi hellre fria än fälla. Man ska känna sig trygg med att kunna åka buss i helgen, försäkrar Margareta Berg.

Mer läsning

Annons