Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan bli svårare säga ifrån

Privatpersoner kan i framtiden få ännu svårare att påverka kraftbolagens ledningsdragningar. En statlig utredning föreslår att regeln om att bolagens tillstånd måste förnyas efter 40 år, tas bort.

Annons

– En oerhört liten andel av våra ärenden påverkas så att koncessionerna, eller tillstånden, förändras av synpunkter från remissinstanserna, säger Roger Husblad, avdelningschef på Energimarknadsinspektionen.

– Därför föreslås att nätägaren inte ska behöva ansöka om ny koncession efter 40 år.

– Men om en kommun, en länsstyrelse eller vi på Energimarknadsinspektionen anser att det finns skäl att utreda en befintlig koncession, ska det ske, fortsätter han.

Innebär inte det att synpunkter från privatpersoner inte får höras?

– Privatpersoner kan påverka en kommun eller länsstyrelse så att de begär en utredning, svarar Roger Husblad.

Blir det inte svårare för privatpersoner att påverka?

– I dagsläget påverkas mind-re än 95 procent av alla förnyade koncessioner av remissinstanserna. Men väldigt mycket av våra resurser läggs på utredningsarbetet för de förnyade koncessionerna. Vi kan i stället behöva hushålla med resurserna, för att lägga mer kraft på ett mindre antal utredningar, svarar Roger Husblad.

Förslaget att ta bort regeln om att nättillstånd måste förnyas efter 40 år, finns i en statlig offentlig utredning. I höst kan det komma att läggas fram till regering och riksdag.

Örebro kommun har ändrat åsikt ett par gånger om ledningarna i Lindbacka. 2004 sa kommunen ja. Förra året ändrade kommunen sig och ansåg att ledningarna ska grävas ner. Men när Eon hävdade att det enda rätta är att ha luftledningar, ville Örebro kommun inte fortsätta driva ärendet.

Länsstyrelsen har inte något att invända mot ett förnyat tillstånd.

Mer läsning

Annons