Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan nya kommunala bolag minska arbetslösheten?

De styrande politikerna i Örebro kommun anser att de har misslyckats med att få bukt med arbetslösheten. Därför vill de testa en ny metod med Södertälje kommun som förebild. Där har kommunen startat bolag tillsammans med flera privata storföretag.

Annons

Nästan hälften av de arbetslösa i Örebro kommun har utländsk bakgrund. Utan omsvep erkänner de styrande politikerna att de har misslyckats. Det är därför de nu vill prova något nytt.

- Det som lockar med Södertäljes modell är det nära samarbetet med näringslivet. Det handlar faktiskt om riktiga anställningar och avtalsenlig lön, säger kommunalrådet Lena Baastad (S).

Det känns nästan lite desperat? Ni hittar ingen riktigt bra lösning och då försöker ni med allt?- Ja, men vi blundar ju inte bara och pekar utan det finns ju goda erfarenheter från Södertälje. Annars skulle vi ju inte prova, säger Lennart Bondeson (KD).

Men samtidigt som Södertäljes modell lockar till sig studiebesök från hela Sverige börjar modellen ifrågasättas av politikerna i Södertälje.

Flera partier har krävt att en översyn ska göras. Till och med de styrande Socialdemokraterna i Södertälje har börjat ifrågasätta modellen, trots att det var de som tog initiativet från början.

- I vår budget lägger vi ett förslag om en översyn av bolagen. Nu har vi en ny kommunledning och då är det läge att se över om det är rätt väg att fortsätta. Det är viktigt att få en extern bild, säger kommunstyrelsens nya ordförande Boel Godner (S).

I dag inleder NA en artikelserie om Södertäljes modell för att skapa jobb, den modell som Örebro-politikerna nu vill ta efter. Vad innebär modellen? Och är det verkligen så bra som det låter? Läs mer i dagens papperstidning!

Inte prenumerant? Köp en 24-timmarsinloggning och läs NA digitalt! Klicka här!

Mer läsning

Annons