Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kan röra sig om en copycat"

Nytt våldtäktsförsök – trots att en 23-årig misstänkt serievåldtäktsman sitter gripen.
– Det kan röra sig om en copycat, säger Martin Grann, utvecklingschef på Kriminalvården.

Annons

I måndags kväll greps en 23-årig örebroare misstänkt för en rad våldtäktsöverfall. Örebros kvinnor kunde andas ut – i två dagar. För på torsdagsmorgonen var det dags igen: Våldtäktsförsök i Tybble.

Kan det röra sig om en så kallad copycat?

– Det är förstås svårt att säga i nuläget. Men visst kan det göra det. Samtidigt kan det bli en överkänslig reaktion med tanke på allt som hänt i Örebro den senaste tiden. Det kanske inte hade fått samma reaktioner om läget varit annorlunda, berättar Martin Grann.

Definitionen av ett copycatbrott är att det imiterar en annan brottstyp och att gärningsmannen snappat upp informationen främst via olika mediekanaler. Martin Grann arbetar som utvecklingschef hos Kriminalvården, men är även professor i psykologi och har studerat copycat-fenomenet.

– Det har diskuterats en del, men då har det ofta handlat om brott som har en tvångsmässig karaktär som exempelvis pyromani. Ett annat exempel är skolskjutningar.

Samtidigt riktar Martin Grann en känga till media.

– Många epidemier är massmedialt konstruerade. För personligen är jag lite skeptisk till om det verkligen finns så många som blir inspirerade av det de ser på tv. Copycats hör mer till filmens värld.

Mer läsning

Annons