Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanadensiskt bolag lockas av uranet i Närke

Skiffern i Närke har potential att bli en av världens fem största uranprojekt. Det anser det kanadensiska prospekteringsbolaget URU Metals Ltd, som nu planerar att göra en grundlig analys av tre områden i Närke.

Annons

Närkeskiffern lämnar inte gruvbranschen någon ro. Den ruvar på enorma tillgångar av uran, olja och åtråvärda metaller.

Från tid till annan har olika aktörer gjort sina framstötar för att kartlägga vad som döljer sig under mark-ytan. Som ett brev på posten kommer protester från närboende och miljögrupper. Och nu är det dags igen.

Det kanadensiska prospekteringsbolaget

URU Metals Ltd köpte i somras upp Svenska Skifferoljeaktiebolagets samtliga aktier för en dryg miljon dollar.

Skifferoljeaktiebolaget har undersökningstillstånd och rättigheter för tre områden i länet – i Asker, runt Kvarntorpshögen och i Latorp. Det rör sig om sammanlagt drygt 7000 hektar.

Bolagets tillstånd löper ut under 2015 och avser rätt att söka efter nickel och andra metaller, inklusive uran. Men inte olja, det kräver ett särskilt tillstånd.

URU har nu i ett första steg kopplat in en ”kompetent person”, som det kallas i gruvbranschen. Det är en oberoende expert som analyserar tänkbara resurser i inmutad fyndighet. Hans bedömning ska ge en slags garanti för finansiärer som investerar i projekten.

URU anlitade geologen Gavin Whitfield från MSA Group i Sydafrika som kom med sin rapport om Närkeskiffern för en månad sedan. Han har gått igenom kända data och kommer fram till att skiffern i Närke har ett mycket stort uraninnehåll och nämner 300 000 ton som ett riktmärke.

Alunskiffern innehåller också olja och olika industrimineraler.

Whitfield betonar också miljöaspekten och nämner protester som tidigare aktörer mött. Men han tror att modern teknik ska kunna eliminera, eller i vart fall mildra, miljöpåverkan.

Han föreslår att URU inleder ett samarbete med SGU för att få tillgång till alla kända data. En kartläggning och inventering av alla 37 gjorda borrhål bör göras och därefter kompletteringar med några nya parallella borrhål för att kalibrera gamla data om uraninnehåll och annat.

URU:s ledning tänker följa Whitfields råd.

URU:s vd Roger Lemaitre uttrycker sig entusiastiskt över ”Närke uranium-oil-projekt” på företagets hemsida. Företaget har en tid sökt ett uranprojekt, som man anser växer snabbt globalt liksom efterfrågan.

”Närke-projektet kan utvecklas till en uranresurs som en av topp tio i världen. Vi är mycket begeistrade.

Mer läsning

Annons