Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kändes inte som man behövde oroa sig"

Konkurs, ny ägare och snart nytt namn. Samtidigt fortsätter allt som vanligt. På JB-gymnasiet rullar skolterminen på som den alltid har gjort.

Annons
”Oväntat, men egentligen aldrig oroligt.” Så kommenterar Julia Lindén JB-koncernens konkurs och tiden efteråt. Hon får medhåll av klasskamraten Kevin Wester, stora bilden. Båda går sam med inriktningen elitfotboll på JB gymnasiet.

I våras gick den stora JB koncernen med ett 30-tal skolor över hela Sverige i konkurs. De flesta skolor fick nya huvudmän. I Örebro tog Stadsmissionen över JB-gymnasiet i Bettorp. I ett uppehållsrum på skolan har några elever samlats.

– Först var jag chockad. Jag trodde inte skolan skulle gå i konkurs, säger Mikaela Larsson.

– Nej, det var oväntat, fyller Julia Lindén i.

Men eleverna berättar att någon riktigt orolig stämning blev det aldrig. Ganska snart ficka man veta att en ny ägare skulle ta över.

– Det kändes inte som om man behövde oroa sig. Vår skola går ju väldigt bra, fortsätter Mikaela.

Ägarbytet märkte de inte heller så mycket av. Vem som driver skolan är inget de tänker på i vardagen. Men det som var jobbigt, menar eleverna, var att läsa i media om problemen på de olika JB-skolorna. De ville försvara sin skola, menar att den var ju inte dålig och att alla skolor drogs över en kam.

Samtidigt blev sammanhållning ännu starkare.

– Ja, absolut, visst blev det så, fortsätter Julia.

Nu står skolan också inför ett namnbyte. Elever och personal på de olika skolorna i Stadsmissionens stiftelse har fått komma med namnförslag. Vilket namn det blir går man ut med samtidigt över hela Sverige den 1 november.

Från JB i Örebro har det också kommit några förslag. Några elever tycket den skulle heta Hogwarts, som i Harry Potter-böckerna.

– Och några som går Elitfotboll lade fram förslaget Elitgymnasiet, säger Kevin Wester.

Kristoffer Carlring har varit rektor på JB-gymnasiet sedan 2008. Även han tonar ner vårens dramatik.

Att skolan skulle tas över visst man ganska snabbt, sedan var det bara att vänta in Skolinspektionens formella beslut.

Vad tänkte du när konkursen kom?

– Mina tankar var att jag kände för föräldrarna och eleverna, att de skulle vara oroliga. Det var tråkigt det som skedde men jag vet att det här är en bra och trygg skola, med bra skolresultat.

Hur ser du på Stadsmissionen som ägare?

– På kort sikt är allt det samma. Jag tror inte elever eller vårdnadshavare märker någon skillnad. Men på lång sikt tror jag det kommer märkas att skolan inte drivs av ekonomiska intressen. Det handlar om två ytterligheter. Stadsmissionen utgår från idén om att göra en bra skola.

Hur märks det?

– Det är svårt att peka på men det märks i deras mentalitet att de vill elevernas bästa.

JB:s rektor Kristoffer Carlring tror att de nya ägarna Stadsmissionen kommer att innebära ett lyft för skolan.
”Oväntat, men egentligen aldrig oroligt.” Så kommenterar Julia Lindén JB-koncernens konkurs.

Ny ägare och nytt namn

Det första John Bauergymnasiet öppnade i Jönköping år 2000. Två år senare startade fler skolor på nio olika orter, Örebro var en av dem. John Bauergymnasierna såldes 2008 till det danska riskkapitalist-företaget Axcel. 2012 bytte skolan namn från John Bauergymnasiet till JB-gymnasiet.

Som mest studerade över 11 000 elever på 30 gymnasieskolor i koncernen. I maj 2013 meddelade JB Education att skolverksamheten över hela landet läggs ner och i juni gick friskolekoncernen i konkurs.

De flesta skolor togs över av andra aktörer. Skolan i Örebro, tillsammans med de i Västerås, Uppsala, Eskilstuna, Stockholm och Sundbyberg, togs över av Stiftelsen Stadsmissionens skola.

I Örebro läser 400 elever på JB gymnasiet. Där arbetar 45 personer. 1 november byter JB-gymnasiet namn. Runt 700 personer har lämnat in namnförslag. Vilket namn det blir meddelas samtidigt över hela landet.

I morgon, torsdag, visar Sveriges Television ett reportage om JB koncernen. Skolfesten heter programmet som sänds kl 20 i tvåan.

Mer läsning

Annons