Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaos att vänta i nattrafiken

- Varför har de tagit bort samtrafiken, en av de bästa grejerna med nattbussarna?
Frågan kommer från Sören Svensson på BRÅ som har upptäckt att stora problem väntar efter bussomläggningen i Örebro den 1 april.

Annons

I dag har stadsbussarna en gemensam avgångstid på helgnätterna från centrum ut till bostadsområdena. Klockan 02.20 så avgår de flesta nattbussar från Järntorget. Alltså en liten stund efter klockan två när krogarna stänger.

När det nya linjenätet träder i kraft uppstår två problem. Bussarna kommer att avgå från fyra olika ställen i stan. Från Konserthuset, från USÖ, från Resecentrum och från Våghustorget. Alla bussar kommer dessutom att ha olika avgångstider. Endast någon enstaka buss, kommer att avgå efter klockan två. De flesta redan strax efter klockan ett.

Sören Svensson, samordnare på Brottsförebyggande rådet i Örebro, ser problemen:

– Det har ju varit en trygghet för folk att samtrafiken fungerat. När krogen stänger klockan två så har folk gått till Järntorget och åkt hem. När nu bussarna kommer att gå betydligt tidigare, hur ska de då komma hem? Och vart ska de stiga på när bussarna kommer att ha fyra olika avgångsplatser? Det är mycket att ha koll på, folk måste verkligen vara uppdaterade. Informationen har varit dålig, folk är inte förberedda på det här, säger han.

– Dessutom startar det på skärtorsdagen, en stor festkväll. Hela påsken kommer att bli rörig, räknas långfredag som en söndag eller en vanlig fredag? undrar Sören.

Även polisen har synpunkter på den dåliga planeringen. Hans Ekerbring sitter tillsammans med kommunen, länstrafiken och BRÅ i en grupp som heter Trygghet i kollektivtrafiken.Han är precis som Sören Svensson orolig att det kan bli stökigt på stan när krogarna stänger.

– Det är klart att det blir när ungdomar som är vana att ta nattbussen inte har transport hem och nattklubbarna har öppet till klockan två. De har ju ingen möjlighet att ta sig hem. Risken finns att de söker upp andra kommunikationer som är oseriösa eller dräller runt på stan, säger Ekerbring.

För både polisen och BRÅ kommer konsekvenserna av den indragna samtrafiken som en rejäl överraskning. Ingen har tänkt på dem, det har fallit mellan stolarna.

Det är heller inte möjligt att vrida klockan tillbaka och behålla samtrafiken. Först till hösten när vinterturlistan införs kan det bli aktuellt.

Hans Ekerbring påpekar att polisen kommer att göra allt för att vara allmänheten till hjälp.

– Vi ska inte måla fan på väggen, vi kommer att samla alla goda krafter och göra så gott vi kan.

Mer läsning

Annons