Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karlslunds herrgård fick stänga ner julbordet

Musspillning, spindelväv och matrester i lokalerna.
Karlslunds herrgård fick bakläxa efter en kontroll från Miljökontoret.
- Bristerna var så pass allvarliga att man var tvungen att stänga igen och göra rent, säger Helena Aronsson enhetschef på Miljökontoret.

Annons
Karlslunds herrgård.

I början av december genomförde Miljökontoret en oanmäld rutinkontroll av Karlslunds Herrgårds verksamhet. Under kontrollen fann inspektörerna att juldekorationer förvarades direkt i livsmedlen i buffén.

Det fanns risk för att delar eller ämnen från dem kunde hamna i maten. Det fanns också spår av möss på flera ställen i lokalerna, bland annat i beredningsrummet, torrförrådet och caféet. Även rengöringen hade brister.

Enligt Miljökontorets rapport kunde skadedjur gömma sig i de hål och trasiga väggar som fanns i anläggningen. Personal från Miljökontoret och Karlslunds herrgård kom överens om att stänga verksamheten för sanering under en kortare tid. Under den tiden städades lokalen och livsmedel som kunde ha förorenats slängdes.

-Det är inte så vanligt att en verksamhet stängs, men det händer ett antal gånger per år. Om man har en säsongsbetonad verksamhet kan det vara lättare för skadedjuren att komma in i huset när det inte är någon verksamhet i gång, säger Helena Aronsson.

Karlslunds herrgård fick öppna sin verksamhet efter några timmar igen, då Miljökontoret gjorde en ny kontroll och gav grönt ljus eftersom bristerna var åtgärdade. När ett skadedjursföretag besökte restaurangen var musfällorna tomma och det fanns ingen spillning.

Helena Aronsson betonar vikten av en bra dialog mellan restaurangerna och Miljökontoret.

-Det är viktigt att verksamhetsutövaren förstår vikten av att ha en bra matsäkerhet. De som gör de ser också verksamheten på ett nytt sätt och städar till exempel mer. Men vi är bara konsumenternas ögon in i köket och det är alltid verksamhetsutövaren som har ansvaret för att säker mat serveras, säger Helena Aronsson.

Varje år utför Miljökontoret i Örebro 1 100 löpande kontroller på restauranger i Örebro. En verksamhet kan få allt ifrån ett besök vartannat år till fyra besök per år.

Fotnot:

NA har sökt ägarna till Karlslunds herrgård för en kommentar sedan i går eftermiddag utan att lyckas.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Mer läsning

Annons