Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karta: Få NA-journalister i miljonprogram 

Få politiker bor i miljonprogrammen men det gäller också journalister. Av NA:s medarbetare är det bara en som bor i ett sådant område.

Annons

NA har i ett antal artiklar berättat om Örebro som en delad stad. I går visade vi var politikerna bor. De flesta bor centralt eller på Öster, eller i villaområden som Almby och Adolfsberg. Detsamma gäller för Nerikes Allehandas journalister på centralredaktionen i Örebro.

Majoriteten bor i områden där många har hög inkomst och de flesta har etnisk svensk bakgrund. Men frågan är om det här är ett problem?

– Ja, menar Carina Tenor, journalist på Nerikes Allehanda och ordförande för Örebro läns journalistdistrikt.

– Det finns en fara om vi rör oss allt för mycket bort från många örebroares referensramar. Om vi inte inser att det finns andra problem än vad vi ska göra med alla plommon i trädgården. Men det är inte alltid boendet som är det viktigaste, det handlar också mycket om vilken krets du rör dig i.

Docent Jan Inge Jönhill är inne på samma linje. Han arbetar på Örebro universitet och Södertörns högskola och har i sin forskning tittat på de här frågorna. Han kan konstatera att det inte är något nytt var journalister bor. Det har länge varit en diskussion att till exempel många Stockholmsjournalister bor nära varandra i samma stadsdel på Söder.

– Om man bara bor med andra ur svensk vit medelklass kan det bli svårt att spegla hela samhället. Det är en svårighet och en utmaning men det är inget som säger att det inte går. Det handlar om att ha journalistisk kompetens och förstå vilka problemområden som finns. Att kunna sätta sig in i andras verklighet och bortse från sina egna värderingar när man gör intervjuer. Man måste inte bo där för att spegla den andre personens bakgrund.

Jan Inge Jönhill menar att man måste vara uppmärksam på problematiken – och göra något åt den.

– Det är egentligen inte stället man bor på som är problemet utan nätverkandet. Man måste hitta och skapa kontakter på många olika platser, helt enkelt vidga vyerna.

Ida Johansson, nyhetschef på NA påpekar också vikten av att vara medveten om var vi bor och hur det kan påverka hur vi ser på nyheter och vad vi tycker är värt att rapportera om.

– Om vi är medvetna om det här blir det enklare att ifrågasätta och tänka på det i det dagliga arbetet.

Har du något konkret exempel på hur NA arbetar med det här?

– Läsarenkäten är ett exempel. Genom den har vi fått bra koll på vad läsarna vill läsa om och vilka problem de tycker är viktiga och behöver tas upp. Vi får också mycket tips, som är grunden i nyhetsarbetet, och jag tycker att vi har tipsare i alla slags områden.

Mer läsning

Annons