Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karta: Här hindras busstrafiken

Fredagen den 4 juni är det studentdag i Örebro. Det firas med studentmarsch och fordonskortege genom centrum. Men ombygget vid Järntorget gör att paraden måste ta en annan väg än den vanliga.

Annons

Studentdagen är en traditionell festdag, vare sig man är ung eller gammal. Inte minst i Örebro city där studentmarsch och fordonskortege är ett färgstarkt inslag som få örebroare missar. Trottoarerna brukar vara överfulla av anhöriga, gratulanter och vanligt folk. Det hör också till att studenterna åker runt i dekorerade lasbilar, höskrindor och gamla flakmoppar.

Men i år får fordonskortegen

ta en lite annorlunda rutt än den brukar. Anledningen är att området runt Järntorget och Storbron är en byggplats och därför avstängd för trafik.

Polisen och kommunen har i samarbete tagit fram en alternativ väg. Christer Hjärtmyr är chef för tillståndsenheten på polisen och har godkänt den nya dragningen.

– Mellan klockan 12 och 16 har vi godkänt att kortegen får åka ett varv sträckningen Drottninggatan (från Krämarhuset)- runda hörnet vid Stora Hotellet- Engelbrektsgatan-Kungsgatan-Rudbecksgatan och tillbaka til Drottninggatan, säger han.

20 kilomener

– Vi tar alltså bort förbudet mot motortrafik på Drottninggatan under de klockslag när studenterna slussas ut. Fordonen får inte ha högre hastighet än 20 kilometer.

Samtidigt som kortegen fått tillåtelse att gå genom stan så blir det problem för busstrafiken.

Anki Lönnman är planerare på Länstrafiken. Hon har inte fått den exakta kortegevägen från polisen, men säger utifrån den information som NA ger henne, att bussarna som berörs är linjerna 2,4,6,8, 24, 25 och 26.

– De utgår från sin ordinarie hållplats men det är när de kommer in till Våghustorget som vi måste ändra sträckningen lite grann. Vi kommer att informera om den nya rutten på vår hemsida, via radions trafikmeddelanden och även sätta upp anslag vid de berörda hållplatserna.

– Vi kommer att göra allt för att folk inte ska missa bussen på grund av det här. Däremot så får man nog räkna med förseningar i tidtabell både före, efter och under tiden kortegen är i farten, eftersom det är så mycket folk på stan.

All information om tider och arrangemang när skolorna släpper ut sina studenter finns på kommunens eller respektive skolas hemsida.

Information om studentflak och karnevalståg finns på Transportstyrelsens hemsida.

Mer läsning

Annons