Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kasper köar redan till skolan

Allt yngre barn sätts i kö till friskolor. Kasper Rudin är en av dem. Han var bara två månader när han började köa till Engelska skolan.

Annons
Skoldags? Kasper Rudin, längst upp till höger, har satts i kö till Engelska skolan. Men han får vänta ett tag innan han kan börja, tio år närmare        bestämt. Love Blomqvist och Ted Magdy syns längst upp till vänster. Under sitter Lotta Eriksson med sonen Sixten Strömberg i knät och på bilden bredvid leker Emma Ring och Viktor Magdy.Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Kasper är nu nio månader och sitter i sin barnstol inne på Öppna förskolan på Ängens familjecentral. Hans mamma Maria sitter bredvid. Kasper har precis fått mat och snart är det dags för sångstund på golvet i samlingssalen.

– Kasper är född i juni och i augusti satte jag honom i kö till Engelska skolan, berättar Maria Rudin. Han var då den yngste i sin årskull.

Då borde han vara garanterad en plats?

– Ja, det kan man tycka, säger Maria och skrattar lite.

I går berättade NA att köerna till friskolorna i Örebro växer och föräldrarna sätter sina barn allt tidigare i kö. Just nu köar till exempel 4150 barn till Internationella Engelska skolan, men även flera andra friskolor har lång kö.

Och det är många som börjat tänka på skolvalet redan när barnen är riktigt små. Peter Magdy som är på Öppna förskolan med sina söner Ted, 3,5 år, och Viktor, 1,5 år, har satt sina barn i kö inte bara till en, utan två friskolor.

– Vi har satt barnen dels i kö till Tysslinge friskola eftersom vi bor i närheten och dels i kön till Engelska skolan. Tanken är att barnen först ska gå på skolan i Tysslinge och sedan när de är lite äldre gå på Engelska.

Varför Engelska?

– Jag tror det är en bra skola, säger Peter. Den har en annan sorts disciplin än den vanliga svenska skolan.

Andra har börjat fundera på vilken skola de ska sätta sina barn i men inte kommit så långt att de börjat köa.

– Vi har tänkt på det och diskuterat det i samband med att vi sökte förskoleplats. Vi pratade då om att börja köa till Engelska skolan, säger Åsa Blomqvist.

– Men egentligen är det inte klokt att man måste vara ute i så god tid. Egentligen är det ju bara förskolorna vi borde fundera på just nu.

Sofia Björsson är nöjd med den kommunala skola som finns i hennes närområde och har inga planer på att köa till någon annan.

– Jag har inte tänkt att mina barn ska gå på någon annan skola än Brunnsskolan som ligger närmast. Vi bor bara 100 meter från den och jag tycker det är viktigt att barnen är nära sina kompisar.

Men vare sig man börjar fundera på vilken skola barnen ska gå i eller inte, så är skolan och förskolan något som engagerar. Flera påpekar att det borde byggas mer, som det är nu är det svårt att få plats i det område man bor i.

– Vi är på väg att flytta till Ormsta, där byggs det nu 96 nya radhus och det kan ju inte komma som en chock att det är barnfamiljer som flyttar dit. Men det finns ingen skola och vi har inte heller fått plats på de två förskolor som finns där, säger Sara Landström.

Läs också:

Ställ bebisen i kö - för en skolplats

”Vi måste bygga fler skolor”

Mer läsning

Annons