Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katastrof i Pakistan öppnarinte svenskars plånböcker

3,5 miljoner barn i Pakistan behöver akut hjälp. Men insamlingen till de översvämningsdrabbade går långsamt.

Annons
Människor som fått fly undan översvämningarna från sina hem i Sukkar i södra Pakistan.

Färre döda och mindre mediebevakning jämfört med exempelvis jordbävningen på Haiti påverkar.

Över 20 miljoner människor har hittills drabbats av översvämningarna i Pakistan. Sex miljoner är i akut behov av hjälp och av dem är 3,5 miljoner barn. Just barn är extra känsliga och hotas av sjukdomar som kolera och tyfus.

– Vi känner en stor oro, om vi inte får in pengar och hjälp nu kan katastrofen förvärras, säger SOS Barnbyars generalsekreterare Anna Ryott.

Faktum är att det går trögt med insamlingarna för biståndsorganisationerna. Färre svenskar engagerar sig i katastrofen i Pakistan än till exempel jordbävningen på Haiti i början av året.

Anna Ryott jämför de båda katastroferna och ser en förklaring.

– Haiti orsakade enorm förödelse och död som det omedelbart blev större mediefokus på. Det blir mycket mer konkret, hus ramlar, folk dör och familjer splittras.

– I Pakistan är det färre döda och mindre mediebevakning. Att hjälpbehovet är akut är inte lika uppenbart då det också handlar om att förhindra att katastrofen förvärras ytterligare.

Tsunamin 2004 drabbade många svenskar vilket gav en direkt koppling och ett stort engagemang. Men att vårt varierande deltagande i katastrofer i övrigt har med land, folk och religion att göra tror inte Anna Ryott.

– Jag tror att det har att göra med katastrofens omedelbara verkning. Det är klart att media blir intensivare då.

Men för de drabbade handlar det inte bara om nuet, berättar Anna Ryott. Att bygga upp ett land kan ta årtionden, hur lång tid beror på infrastruktur, resurser och skadornas omfattning

Vill du hjälpa till?

Röda Korset

Plusgiro 900 800-4

Bankgiro 900-8004

Märk gåvan "Katastrofhjälpen"

Läkare utan gränser

Plusgiro: 90 06 03-2

Bankgiro: 900-6032

Mer läsning

Annons