Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD tror på höjda bidrag till religiösa

Artikel 0 av 300
Val 2014
Visa alla artiklar

Alliansen har ökat bidragen till trossamfunden med 27 miljoner kronor på tre år. På onsdagen kom kristdemokraten och samfundsministern Stefan Attefall till Örebro och Vasakyrkan. Han och hans parti vill öka det statliga bidraget ännu mer.

Annons
På Humör. Samfundsminister Stefan Attefall (KD) deltog vid en paneldebatt i Vasakyrkan i går kväll. Foto: Anna Levin

Frikyrkor, katolska, ortodoxa och orientaliska kyrkor samt muslimska, judiska och buddhistiska organisationer är några av de grupper som får statligt stöd.

– Vi har höjt stödet under den här mandatperioden från 50 miljoner till över 77 miljoner kronor och vi vill gå vidare och fortsätta att höja det, sa Stefan Attefall när han besökte Örebro i går, onsdag.

– Vi har förstärkt stödet i jämn takt och tagit små steg vid varje budgetprocess, sa han och fortsatte:

– Det är många samfund som ska dela på pengarna. Deras medlemmarna har inte alla gånger så stark ekonomi. Många är människor med utländsk bakgrund.

Handlar inte detta om röstfiske inför valet?

– Det är en del av politikens villkor att vilja berätta vad man gjort och det är det vi gör nu. Det här är en del i det arbetet vi bedrivit och om det leder till förnyat förtroende välkomnar jag det.

Stefan Attefall reser runt i Sverige med sitt budskap. I Örebro blev det paneldebatt i Vasakyrkan som tillhör frikyrkan Equmeniakyrkan – tidigare Svenska missionsförbundet. Temat för paneldebatten var ”Lider Sverige av religiös beröringsskräck?”.

Är inte det en frågeställning som målar upp en hotbild som egentligen inte finns mot troende i Sverige?– Jag tror att det finns olika bilder i olika delar av Sverige. Det största hotet i dag är nog okunskapen om religion. Skolan har varit dålig på att undervisa förståelse för religionen, svarar Stefan Attefall och vill att religionen ska ses som en normal del av vårt samhälle:

– Religionsfrihet innebär både frihet att utöva sin religion och frihet att inte delta i religionsutövning.

Han efterlyser att religiösa ska mötas med större respekt både privat och ute i samhället, men menar också att aktiva i trossamfund har ett eget ansvar att ta plats och stå upp för sin tro.

Stefan Attefall ser diskussioner likt den i går mellan representanter för olika livsåskådningar och trossamfund som viktiga.

– Jag vill se ett levande civilt samhälle och det här är en viktig del i att främja det.

I paneldebatten deltog även Moni Höglund, präst i Svenska kyrkan, Hazim Gurda, imam i Bosniska-Islamiska församlingen, Håkan Arenius från Immanuelskyrkan, Lars Ströman, ledarskribent på Nerikes Allehanda och Agneta Blom från Humanisterna.

Även Svenska kyrkan får stöd av staten i form av gratis administration av kyrkoskatten.

Alla artiklar i
Val 2014