Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kent Persson lämnar politiken

Kent Persson (M) lämnar politiken. – Jag har nu kommit till en punkt där det är dags att göra något annat, berättar han.

Annons
Kent Persson (M) slutar som partisekreterare och lämnar politiken helt. Någon tanke på att komma tillbaka på lokal nivå har han inte.

 Kent Persson har varit partisekreterare för Moderaterna sedan 2012. Innan det var han landstingsråd och kommunalråd i Örebro. Men nu är det nog. I går gick han ut och förklarade att han slutar med politiken. Den 10 januari, vid extrastämman, lämnar han sitt uppdrag som partisekreterare och efter det ska han söka nytt jobb.

Varför slutar du?

– Jag tycker det är ett bra läge att lämna partiledningen nu efter snart tre år med Fredrik Reinfeldt. Det har varit spännande och lärorika år och det känns bra att få avsluta min politiska karriär som partisekreterare åt statsministern.

Moderaterna ska nu välja ny partiledare. Hade du kunnat vara kvar, eller kände du dig tvingad att sluta?

– Jag har tagit det här beslutet att jag vill sluta och det är jag bekväm med. Jag är klar med politiken.

Helt och hållet? Du kommer inte tillbaka på lokal nivå?

– Nej, för en överblickbar framtid så är jag färdig med politiken. Jag kommer att hjälpa partiet under en övergångsperiod och bygga upp en valorganisation. Jag kommer att vara kvar en bit in på våren, sen ska jag ställa om och hitta ett nytt jobb.

Det har inte hänt något speciellt som gör att du slutar?

– Inte alls! Det har varit en fin tid och fina 21 år i politiken, nu har jag 20 är kvar i arbetslivet och vill göra något annat. Jag tror min kompetens kan användas inom områden som ledarskap och opinionsbildning.

Vi hörde ett rykte att du skulle börja på pr-byrån Prime?

– Ok, det är mer än jag vet och det är inget klart. Just nu ska jag ta julledigt. Sen får jag fokusera på att hitta ett nytt jobb.

Så det var bara ett falskt rykte?

– Precis.

Kent Persson har lett partiorganisationen under period med två valnederlag, speciellt resultatet i EU-valet ser han som en stor besvikelse.

– Vi hade för många budskap, det var för spretigt. Den lärdom vid drog av det var att gå till val på färre budskap och gå tillbaka till kärnfrågan. Nu blir det den nya partiledningen som får fundera hur man ska möte väljarna med en tydligare pedagogik.

I många år har du varit i rampljuset. Ska det bli skönt att slippa det?

– Det har varit en del av mitt jobb och det har varit en del som jag trivts med. Kanske kommer jag att sakna det, men det ska också bli väldigt skönt att få leva ett lite mer normalt liv, läsa läxor med barnen och skjutsa till fritidsaktiviteter. Den möjligheten har jag inte haft på många år eftersom jag jobbat så mycket. Det ska bli skönt att gå in i en ny fas i livet.

Mer läsning

Annons