Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KFÖ anlitade snickare - utan upphandling

Tre snickare i Örebro har fått nästan alla byggjobb av KFÖ:s bostadsanpassningsgrupp. Det handlar om jobb värda 15–20 miljoner kronor per år.

Annons

NA har i flera artiklar granskat kommunens fastighetsavdelning, KFÖ, som köper in byggtjänster åt Örebro kommun. Efter artiklarna har KFÖ själva sett över sina avtal och rutiner.

Nu ifrågasätter fastighetschefen att nästan alla bostadsanpassningar i kommunen har utförts av tre enmansföretag – utan upphandling.

Kommunen ger bidrag för att människor som har ett funktionshinder ska få sin bostad anpassad, mest äldre men också unga. Det kan till exempel handla om att sätta upp en ramp, bygga om köket, bredda dörrarna eller bygga om badrummet.

KFÖ:s bostadsanpassningsgrupp, som består av fem handläggare, bedömer vilka byggjobb som ska göras och vem som ska göra jobbet.

Sedan flera år tillbaka utförs nästan alla sådana byggjobb av tre enmansföretagare. Varje år utförs cirka 2 000 bostadsanpassningar. Totalt är jobben värda 15–20 miljoner kronor per år. Förra året var summan 17,7 miljoner kronor.

Förra enhetschefen för bostadsanpassningen har skrivit på en ”överenskommelse” där ett timpris anges för de tre snickarna.

Fastighetschefen Åsa Bellander anser att det finns två felaktigheter med detta. Dels får inte enhetschefen själv teckna avtal. Det ska förvaltningschefen eller fastighetsnämnden göra. Dels ska sådana avtal upphandlas så att fler snickare får möjlighet att lämna ett pris.

– Jag kan inte se att vi kan ha avtal med tre snickare som har delat upp stan mellan sig, säger Åsa Bellander.

Ewa Salomonsson är ny enhetschef för bostadsanpassningsgruppen, men har tidigare jobbat som handläggare där.

– Jag har inte värderat om det här är okej eller inte. Vi har valt att lägga alla kort på bordet, säger hon.

Förre enhetschefen, som skrev under överenskommelsen med de tre snickarna, säger att han inte uppfattade det som något avtal, utan bara som en justering av timpriserna.

Några av snickarna har jobbat åt kommunen i uppemot 20 år.

– Man anlitade dem av gammal vana. De gjorde ett bra jobb och fick beröm från våra brukare. Det fanns ingen anledning att börja jaga nya snickare.

Varför blev det just dessa snickare?

– Det var väl via bekantas bekanta. Någon rekommenderade någon som hade varit duktig.

Mer läsning

Annons