Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KFÖ misstänks för korruption

En middag och olika trivselarrangemang på en herrgård gör att flera personer delgetts misstanke om mutbrott och bestickning i utredningen om Kommunfastigheter, KFÖ, i Örebro.

Annons

– Under granskningen har vi fastnat vid ett arrangemang under våren 2010 då en leverantör bjöd ett antal anställda inom Kommunfastigheter, säger kammaråklagare Anna Remse på Riksenheten mot korruption.

Hur många personer har delgetts misstanke?

– Det vill jag inte gå in på eftersom utredningen inte är avslutad. Jag kan bara säga att det är ett antal som delgetts misstanke om brott och som förhörts om brottsmisstanken.

Vad har de sagt under förhören?

– Samtliga nekar till att ha gjort något brottsligt.

Vad var det för typ av arrangemang på herrgården?

– En middag med diverse trivselarrangemang.

Vad står trivselarrangemang för?

– Jag stannar ännu så länge vid den beskrivningen. Jag vill inte vara för detaljerad eftersom det ännu återstår en del utredningsåtgärder.

Hur länge pågick besöket på herrgården?

– En dag, det var ingen övernattning.

Det åklagaren nu delgett misstanke om är fortsättningen på en utredning som påbörjades efter en granskning NA gjorde av KFÖ under 2010. Kommunen beslutade då att polisanmäla två anställda misstänkta för mutbrott. Den delen av utredningen blev nerlagd utan fortsatta åtgärder.

Samma sak gällde en del där en kommunanställd och en leverantör delgavs misstanke om brott längre tillbaka i tiden.

– Det fanns inga bevis i något av fallen och därmed inte underlag för åtal. Vi lyfte på alla stenar men misstankarna hade inte täckning av uppgifter vi fick fram i utredningen. Däremot upptäckte vi det som nu utreds och som vi ville granska närmare, säger Anna Remse.

När räknar du med att ta ett beslut i utredningen som nu pågår?

– Sannolikt under oktober.

Petter Arneback, verksamhetschef för fastighetsverksamheten i det numera omorganiserade KFÖ, säger att åklagaren informerat kommunen om delgivningen.

– Vi har fått fortlöpande information. Men eftersom det pågår en polisutredning finns inget att kommentera för närvarande. Vi vill först se vad den leder till.

Mer fakta

Det är Riksenheten mot korruption, i Stockholm, och Örebropolisen som utreder misstankarna om mutbrott och bestickning inom Kommunfastigheter i Örebro.

Den förra utredningen, som blev nerlagd, inleddes under slutet av 2010 och slutade med avskrivning i juni i år.

Polisen hade bland annat granskat beslagtagna hårddiskar, inga bevis hittades mot dem granskningen avsåg.

Men under utredningen hade polisen hittat andra omständigheter man fann skäl att undersöka. Det var det herrgårdsbesök med middag och trivselaktiviteter som nu utreds. Kammaråklagare Anna Remse beslutade efter att ha informerats om den delen att inleda en förundersökning.

Mer läsning

Annons