Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kidnappad 39-åringhotades med kniv

Två män från Örebro har åtalats för människorov. Bakgrunden är ett bråk om en knarkskuld, enligt åklagaren Anders Handel.

Annons

– Det här är ett indiciemål, konstaterar åklagaren

Den 27 februari ska männen, 51 och 36 år gamla, ha fört bort en 39-årig man mot hans vilja till en lägenhet i Örebro. På vägen dit ska han ha blivit slagen i ansiktet och hotats med en kniv mot strupen av 51-åringen.

Enligt Anders Handel hölls mannen fången i en lägenhet i Örebro i mellan en halvtimme och en timme. Där ska 39-åringen ha tvingats lämna ifrån sig sin mobil och 4 000 av de totalt 10 000 kronor som han sades vara skyldig.

En av dem som kommer att höras under rättegången är lägenhetsinnehavaren, som är flickvän till en av de åtalade. Hon har inte pekat ut sin fästman.

– Nej, men däremot har hon lämnat uppgifter som inte stämmer överens med vad framför allt målsäganden säger.

En mängd andra vittnen kommer att kallas till rättegången, bland annat en man som ska ha varit med när ett försök att driva in skulden gjordes ett par veckor tidigare.

På vittneslistan finns även ett par som enligt Handel har en knarkskuld till de åtalade.

Men åklagaren har inget vittne som säger sig ha bevittnat bortförandet och misshandeln.

– Till stor del är det här ett så kallat indiciemål. Men det finns ändå väldigt mycket som de här två männen inte kan förklara, tycker jag i alla fall.

Den tekniska bevisningen kommer att bli viktig i målet.

– Hade vi inte haft den hade det blivit besvärligt, medger Anders Handel.

Mobiltelefonen som tillhörde 39-åringen har enligt åklagaren använts av en av de åtalade kort tid efter händelsen. I bilen har polisen hittat blodfläckar från 51-åringen. Han ska enligt åtalet ha börjat blöda på handen efter att ha slagit till 39-åringen.

De två männen är åtalade för människorov alternativt misshandel, grovt olaga hot, olaga frihetsberövande och försök till utpressning. Om de fälls för människorov riskerar de att bli dömda till minst fyra års fängelse.

De åtalade nekar till brott. De hävdar att 39-åringen följde med dem frivilligt.

Fotnot: Målsägande är en person som har eller påstås ha blivit drabbad av brott, i det här fallet 39-åringen.

Mer läsning

Annons