Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kif vill starta friskola

En ny friskola kan komma att starta i Karlslund. Det är Karlslunds IF som ligger bakom ”Nya Karlslundsskolan” – som ska ha fotbollsinriktning.

Annons

Föreningen ska skicka in en ansökan till Skolinspektionen inom kort. De vill starta en ny grundskola i Karlslund.

– Sedan kommunen lade ner gamla Karlslundsskolan behövs det något nytt här på Väster. Vi tror att en skola med hälso- och idrottstänk ligger helt rätt i tiden, säger Andreas Levi, klubbchef för Karlslunds IF:s herrfotboll, föreningen som vill starta skolan.

Föreningen vill bygga helt nya skollokaler nära Karlslunds arena.

– Vi har fått positiva signaler från kommunen till att få bygga, säger Andreas Levi.

Skolan skulle starta hösten 2012 och så småningom ha en klass i varje årskull.

Kommunalrådet Lennart Bondeson (KD) var med och lade ner gamla Karlslundsskolan 2008. Han var också negativ när en friskola ville starta i Karlslund strax efteråt.

Blir det för många skolor i området om ”Nya Karlslundsskolan” startar?

– Jag kan inte uttala mig om just den här skolan än. Vi får analysera deras ansökan när den kommer. Men generellt sett är vi positiva till nya friskolor.

Varför ville ni då inte ha en friskola i Karlslund 2008?

– Att återetablera en skola som kommunen precis hade lagt ner skulle innebära att allt vårt effektiviseringsarbete hade gått förlorat. Även Skolinspektionen gick på den linjen, säger Lennart Bondeson.

Han säger att skolsituationen är annorlunda i dag jämfört med 2008.

– Och skolan som söker nu har en helt annan profil vad jag förstår. En idrottsprofil.

Lennart Bondeson betonar att politikerna inte kan påverka särskilt mycket när nya friskolor vill etablera sig. Det är skolinspektionen som beslutar.

Thomas Esbjörnsson (S) är inne på samma linje.

– Vi kan inte påverka så mycket. Men det är positivt när det är en idrottsförening som ansöker, i stället för ett stort bolag. Det kan nog finns ett intresse över hela staden för en idrottsinriktning, säger han.

Mer läsning

Annons