Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klamydia allt vanligare- 1300 nya fall i Örebro

Bara 60 procent av ungdomarna vet hur hiv överförs, visar en studie gjord av Socialstyrelsen. Nu startar den tillsammans med Nationella Hivrådet den största nationella informationsinsatsen om sex sedan 2003.

Annons

Det råder klamydiaepidemi i landet. Örebro är inget undantag. 2009 rapporterades närmare 1 300 fall av klamydia i länet, främst bland ungdomar och unga vuxna.

Stark uppgång– Klamydia har haft en stark uppgång de senaste åren. Och när man redan har en könssjukdom, till exempel klamydia, är det lättare att drabbas av hiv. Får vi in hiv i ungdomsgruppen har vi ett allvarligt scenario framför oss, säger Carina Vestergren, som är verksamhetschef för ungdomsmottagningarna i Örebro län.

Fler testade sigUnder årets första fyra månader har det dock rapporterats något färre klamydiafall i länet jämfört med förra året. Carina Vestergren tror att det hänger ihop med hivlarmet i januari 2009, då ett hivfall upptäcktes i ungdomsgruppen. Det resulterade i att fler gick och testade sig och då upptäcktes fler klamydiafall. Sedan dess har ytterligare en person i ungdomsgruppen i Örebro län smittats av hiv i Sverige.

Fokus på beteendeDen nationella kampanjen sätter fokus på beteende. Insatsen inleds med sajten www.knulltradet.se, som ska ge insikt om att när man har sex med sin partner har man indirekt sex med den personens före detta partners också. Forskning visar att unga har ett ökat sexuellt risktagande. Gruppen har fler partners och en ökad tolerans för tillfälliga sexuella förbindelser. Enligt den nationella undersökningen Ungdomsbarometern som Socialstyrelsen beställt är attityden till kondom dålig och kunskapen om hiv låg.

– Det finns en attityd bland unga att det inte är så farligt med klamydia eftersom det finns behandling. Och visst, det gör det, men det finns gott om belägg för att klamydia ger ökad infertilitet hos både män och kvinnor. Herpesbesvär och kondylom är inte heller att förakta, säger Carina Vestergren.

KondomskolaI höst startar ungdomsmottagningarna i länet en kondomskola. Det är ett pilotprojekt på fem högstadieskolor i länet. Där ska man ihop med lärare hitta ett koncept för att undervisa och upplysa ungdomar om kondomanvändning och sex. Om integritet, om att säga ja eller nej, eller att vänta med sex. Projektet sponsras av Socialstyrelsen. – Syftet är att väcka till reflektion och sundhet över de sexuella vanorna. I Hallsberg har ungdomsmottagningen redan arbetat med det vi kallar kondomskola. Där frågar nu fler ungdomar efter kondomer på mottagningen, säger Carina Vestergren.

För att förverkliga kommunens folkhälsoplan tas det nu fram en samlad länsstrategi för arbetet med sexuell hälsa. Strategin, som ska vara klar under hösten, ska vara ett stöd för alla aktörer som arbetar med sexuell hälsa, till exempel skola, ungdomsmottagningar, fritidsgårdar och föreningslivet.

Mer läsning

Annons