Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart: Björn Sundin får topptjänst av regeringen – "Får saker att hända"

Regeringen har i dag tillsatt ”Rådet för hållbara städer”. Ordförande blir tidigare S-kommunalrådet i Örebro, Björn Sundin.
– Björn Sundin är i stadsbyggnadssammanhang känd som en person som balanserar olika intressen väl och samtidigt som får saker att hända, säger miljöminister Karolina Skog (MP) till regeringens webbplats.

Annons
Björn Sundin.

Björn Sundin lämnade Örebropolitiken tidigare i höstas. Nyligen rapporterade NA att Sundin planerar att arbeta som konsult och författare. Han har också släppt handboken ”Samhällsbygge pågår – en personlig handbok” för att hjälpa kommunpolitiker.

Men på måndagen stod det klart att regeringen utsett Björn Sundin till att leda ett nytt råd för att utveckla kommunerna i Sverige.

Syftet med det nya rådet är att stärka kommunernas förutsättningar att utveckla gröna, hälsosamma och trygga städer.

”Den fysiska miljöns utformning kan bidra till att minska segregation, öka den sociala sammanhållningen och ge förutsättningar för att nå nationella klimat- och miljömål” skriver regeringen.

– Som tidigare kommunpolitiker med ansvar för stadsutveckling var det tydligt att staten lyste med sin frånvaro i dessa frågor. När det nu byggs mer än på mycket länge finns ett stort behov av att på nationell nivå peka ut en riktning och vara en tydligare aktör i arbetet med hållbar stadsutveckling, säger miljöminister Karolina Skog till regeringens webbplats.

Rådet kommer att bestå av tio olika myndigheter och ledas av Björn Sundin. Hans första uppdrag blir att starta upp verksamheten och driva den under det första året.

– Björn Sundin är i stadsbyggnadssammanhang känd som en person som balanserar olika intressen väl och samtidigt som får saker att hända, säger Karolina Skog.

Fakta – de ingår i Rådet för hållbara städer

Boverket, Formas, Länsstyrelsen, Myndigheten för delaktighet, Naturvårdsverket, Statens centrum för arkitektur och design, ArkDes, Energimyndigheten, Tillväxtverket Trafikverket och Vinnova.

Till Rådet kopplas också ett nätverk där experter från de myndigheter vars myndighetschefer ingår i rådet. En expert som företräder kommunerna erbjuds att delta i nätverket och utses av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Källa: Regeringen

Mer läsning

Annons