Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för busskort till alla gymnasieelever

På fredag tas beslutet om att alla gymnasieelever i Örebro ska få ett busskort. Det föreslås programnämnd barn och utbildning att besluta.

Annons

Det togs ett beslut 2009 att följa lagen om ersättning för gymnaiseelevernas resor att de ska gälla för dem som har längre än sex kilometer till skolan.

Från och med fredag tas begränsningen med de sex kilometrarna bort då nämnden föreslås besluta att bevilja samtliga elever i gymnasiet ett busskort.

"Eleverna har varit kritiska"– Frågan om gymnasiekortet har varit en stor fråga ända sen de togs bort förra mandatperioden. Eleverna har varit kritiska och även många föräldrar har sett hur ungdomarna fått det bökigt på grund av detta. Därför är jag glad över att vi nu kan börja distribuera ut busskorten igen från årsskiftet, säger Dennis Begic, S, ordförande i gymnasienämnden i ett pressmeddelande.

Ingår i skatteväxlingOrsaken till detta är bland annat att landstinget blir regionalmyndighet för kollektivtrafiken. Kostnaden för elevernas resor med buss kommer inte att belasta kommunen.

De ska anses ingå i den skatteväxling som ska genomföras mellan kommunerna och landstinget för att kompensera lanstinget för de utgifter som ansvaret för kollektivtrafiken medför.

Lika för hela länet– Det ska vara lika för hela länet. Vi skulle kunna avstå, men vi har ju redan betalt för busskorten via skatteväxlingen, säger Thomas Esbjörnsson (S), ordförande i programnämnd barn och utbildning.

Mer läsning

Annons