Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart: Örebroare ny vd för Telia

Örebroaren Johan Dennelind har utnämnts till ny vd för Telia. 
- Jag är mycket stolt över att ha fått det här förtroendet av styrelsen och jag är mycket glad och ödmjuk inför denna nya utmaning, säger han.

Annons

44-årige Dennelind tillträder vd-posten den 1 september men kommer att finnas "tillgänglig" för bolaget från halvårsskiftet.

Johan Dennelind, som tidigare hette Källström, är född och uppväxt i de västra delarna av Örebro. Han gick samhällsvetenskaplig linje på Risbergska och har spelat fotboll i BK Forward.  Johan Dennelind har en examen från Örebro universitet och även utbildning i Storbritannien. Han har tidigare också, under flera år på 1990-talet, arbetat på Telia AB.

"Jag är mycket

stolt över att ha fått det här förtroendet av styrelsen och jag är mycket glad och ödmjuk inför denna nya utmaning. Telia Sonera är i dag en av Europas ledande telekomoperatörer med en stor internationell närvaro och jag ser fram emot att leda bolaget under nästa utvecklingsfas", säger Dennelind i ett skriftligt uttalande.

Innan han gick vidare till Vodacom har han även bland annat arbetat på Telenor, dels som marknadsdirektör, dels som vice vd för verksamheten i Sverige.

Johan Dennelind blev vd för Vodacom International i november 2010. För ett halvår sedan utsågs han till ny vd i malaysiska telekombolaget Maxis och skulle börja den 1 juli, men malaysiska tidningen Business Times skriver att det i slutet av maj meddelades att Dennelind inte ska tillträda som det var tänkt.

Telia Soneras förra vd Lars Nyberg avgick i februari i spåren av de ännu framrullande uppgifterna om mutor och korruption kring affärerna i Uzbekistan. I morgon kommer Telia Sonera hålla en presskonferens där Johan Dennelind kommer att presenteras som ny vd.

Telia Sonera

Den 1 januari 2003 gick svenska Telia ihop med den finska teleoperatören Sonera. Nu har Telia Sonera verksamhet i 17 länder: Azerbajdjzan, Danmark, Estland, Finland, Georgien, Kazakstan, Lettland, Litauen, Moldavien, Nepal, Norge, Ryssland, Spanien, Sverige, Tadzjikistan, Turkiet och Uzbekistan.

Under första kvartalet i år hanterade bolaget drygt 182 miljoner abonnemang. Telia Sonera hade under det kvartalet 27 211 anställda, varav 44 procent var kvinnor. Under senare tid har den mesta av medieuppmärksamheten kring Telia Sonera handlat om mut- och korruptionsmisstankar kring affärer i forna Sovjetstater, främst Uzbekistan. Minst tre nuvarande eller tidigare chefer på Telia Sonera har delgivits misstanke om mutbrott.

Mer läsning

Annons