Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klassiskt träd sågades ner på Karolinska skolan

Solen gick upp, markerande i staden Örebros annaler en märklig dag, den 28 mars 2012.
Det var en morgon då ett omtalat, omskrivet gammalt träd, en lönn, sågades ned på Karro, Karolinska skolan.

Annons

Trädet har en speciell historia. Det ska enligt Hjalmar Bergmankännare vara ”Barfothens alm” som skildras i Bergmans Markurells i Wadköping, en roman som utspelar sig 6 juni 1913.

Med tanke på den nära kopplingen till stadens store författare betyder trädet mycket för många örebroare. Trädet är en symbol för skolan. Alla som studerat här minns det. Lönnen har funnits i alla tider.

Nyligen beslutade Örebro kommun att ta ned trädet eftersom det kunde utgöra fara för dem som fanns i närheten. Den resliga lönnen var så dålig att den kunde rasa.

Klockan 07.15 i morse var det dags för avverkning. På kort tid sågades trädet ned. Flera förbipasserande tog bilder.

– Genomruttet! Det finns ett rejält hål i stammen. Alla som är emot en fällning har nog inte tänkt på det, men säkerheten måste gå först, sa Bogomir Zgavec som var med om att ta ned trädet.

Liknande tankar hade Åsa-Karin Söderlund, administrativ assistent på Karro, som redan börjat arbeta när trädet togs ned.

– Visst är det ett kännetecken för Karro, men allt har sin tid. Är det farligt så ska det bort. Allt kan inte räddas. Det kommer väl nya kännetecken, framhöll Åsa-Karin.

Läraren Jenny Johansen talade om att hon och säkert flera andra har delade känslor. Visst är det fint med ett gammalt träd, men det ska inte vara farligt för omgivningen.

Det som är kvar av lönnen är bara en stubbe.

Mer läsning

Annons