Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klubbslaget är bindande

Att ett utrop görs om, som skedde vid söndagens auktion i Hovsta, då en Cadillac ropades ut en andra gång, är mycket ovanligt. När klubban faller finns ett avtal mellan köpare och säljare.

Annons

– Det är köplagen som gäller vid auktionen. Köparen ingår ett avtal med auktionsutroparen och när klubban faller är det ett bindande avtal. Så kommenterar Jörgen Martinson, känd från SVT:s Antikrundan händelsen vid helgens auktion då en bil som en gång klubbats bort bjöds ut en gång till och såldes till ett högre pris, något som gett upphov till många diskussioner.

Jörgen Martinson var inte i Hovsta i helgen, däremot var han där i december och tittade på en del föremål, framför allt vapen, som han och kollegan Max Sjöberg ägnar sig åt i sitt auktionsföretag Probus.

Han menar att det stora antalet föremål gör en sådan här auktion mycket svårhanterad.

– Det är närmaste en bragd att genomföra den med så många föremål, säger han.

Han menar att den som är road av något föremål måste följa auktionsutroparen, inte släppa honom ur sikte.

– Själv brukar jag ställa mig nära det föremål jag är intresserad av och då missar man inget.

Att ett redan klubbat föremål åter bjuds ut är mycket ovanligt, det kräver att alla inblandade är överens.

Så var uppenbarligen fallet i helgen, då Cadillacen från 1928 först såldes för 145 000 kronor till några tyska köpare. Sedan ropades den ut igen och den här gången blev priset 300 000 kronor. Mellanskillnaden gick till de ursprungliga köparna.

Auktionsutroparen Kjell Höök tillbakavisar den kritik som riktats mot arrangemanget.

– Det blir kaotiskt när det kommer så mycket folk, säger han, men de som är intresserade håller sig framme och så var det här också. Att man ändrar tågordningen på vad som ropas ut händer på alla auktioner.

Det förekom också kritik mot katalogisering och uppgifter kring föremålen, men i auktionssammanhang handlar det om att köparen har en stor undersökningsplikt.

– Ofta är köparna kunnigare än auktionsutroparen om det som säljs. Därför kan det vara vanskligt att ge allt för mycket upplysningar om föremålen. Visare det sig senare att de är fel kan det bli problem, säger Jörgen Martinsson.

Summeringen av auktionen, som pågick ända till 22.30-tiden på söndagen är inte klar än. Kjell Höök räknar med att det gjordes mellan 1 200 och 1 400 avslut bara på söndagen.

Mer läsning

Annons