Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knuttar och spättormöttes efter 50 år

Järntorget i Örebro var förr samlingsplatsen för ungdomar som åkte motorcykel. I lördags träffades de igen - efter sådär 50 år.

Annons
Samling på motorcykelkafét i Svartå. Här ses några av knuttarna och spättorna som åkte motorcykel på femtio- och sextiotalet.

Träffen hölls på Jorkas motorcykelkafé i Svartå, fem mil sydväst om Örebro.

Idén kommer från Lasse Carlsson, Örebroknutte på femtiotalet, men som 1964 flyttade till Sundsvall.

– Jag har haft den här idén i flera år, och tänkte att nu måste vi göra slag i saken, säger han.

Tillsammans med örebroaren Eivor Lindholm-Hjerpe, raggades 95 personer upp.

– Jättekul att det här blev av, det är många här som man inte sett på femtio år, säger Eivor och slår ut med handen mot alla de mogna männen och kvinnorna som slutit upp.

Det var inget lätt jobb att samla ihop alla.

– Vi har kollat telefonkataloger, ringt på gamla nummer, och några fick vi tag i på Facebook. Bara tio personer sade nej, och det berodde på sjukdomar och annat, berättar Eivor.

De var unga, runt 18 år, när det begav sig i slutet av femtiotalet. I förda midjekort jacka med två eller fyra blixtlås, vadderingar på axlar och armbågar. Få hade hjälmar. Det var vega-mössor eller schaletter som gällde. Tjejerna hade tajta jeans. Ju tajtare längs smalbenen desto bättre.

– Vi nålade fast jeansen i raggsockorna så det skulle vara extra tajt, säger Kerstin Andersson, eller Lollan som hon då kallades, för alla hade de smeknamn.

Järntorget var träffpunkten. Därifrån styrdes kosan till kafé National, eller kanske till motorgården Snusebo i Ringkarleby, knuttarnas egen klubblokal.

Det dundrade och pangade om knuttarnas engelska motorcyklar. Allmänheten förfasade sig. Vart var samhället på väg? Och vad gjorde knuttarna i den där stugan ut i Snusebo? Tredje statsmakten (denna tidning) ryckte ut. Men skandalerna uteblev. ”Flickorna är vanliga flickor som på dagarna står i affär, arbetar i familj, eller passar barn, och vad anbelangar pojkarna jobbar de på skofabrik eller i verkstad, lugna och städade ungdomar”, konstaterade tidningen.

– Vi var vanliga jävla gliringar som tyckte det var kul å åka motorcykel, säger Jorka Blomberg, hängiven motorcyklist och som sedan många år driver kafét i Svartå.

Inte förrän mörkret fallit på skingrades alla gamla knuttar och spättor: Malin, Micro, Musti, Kolis, Korven, Olle Bössa, Ford-Lollan, Seiko, Ester, eller vad de nu kallades på femtio- och sextiotalet.

Alla verkade vara överens om en sak:

– Vi bara måste träffas snart igen.

Och så blir det.

– Det här blev så lyckat, så vi kör en ny träff nästa år, säger arrangören Lasse Carlsson.

Alla knuttarna samlade på Järntorget 1957.
Bilden togs 1960 i knuttarnas egen klubbstuga i Snusebo. Spättorna presenterade sig som Marita, Philip och Kajsa.
Göran Lindmark bjöd på lite motoruppvisning inför att den obligatoriska gruppbilden skulle tas.
Kolis, Rått-Tåtta, Malin, Korven. Förr hade många knuttar och spättor smeknamn. Ulla Seiko, på bilden, fick heta Ulla Micro.
Kenzia och Solveig. Två damer som var med på Järntorget när det begav sig.
De nostalgiska återblickarna var många på träffen.
Lasse Hallengren, kallad Hallon, hade med sig ett halvt dussin album med bilder från förr. Här i samspråk med Musti, eller Solveig Gustafsson, som hon egentligen heter. Nästan alla knuttar och spättor förr hade smeknamn.
Det var mycket motorsnack i Svartå. Här ses Jan-Åke Siljeström, Göran Lindmark samt en för oss okänd dam.

Mer läsning

Annons