Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Koalitionen vill bygga upp och gräva ned

ÖREBRO. Örebro kommun vill köpa Pappersbruksområdet och skapa ett nytt stort centralt beläget bostadsområde. Det kan ge plats för 1 000 bostäder eller ännu fler, bedömer företrädare för den borgerliga koalitionen.

Annons

Örebro växer i år med cirka 2 000 invånare, vilket är mest av alla jämförbara kommuner i landet.

Att klara bostadsbehovet är en växande utmaning för de styrande i Örebro. Den borgerliga koalitionen presenterade på måndagen sina satsningar inom samhällsbyggnadsområdet där bostadsbehovet tas upp.

Koalitionen vill fortsätta bygga centrala Örebro på höjden.

– Det handlar inte om några skyskrapor men det finns många hus som kan byggas till med ett par våningsplan, säger Fredrik Persson, MP.

Koalitionen vill också utreda hur järnvägen, stora centrala gator och motorvägen kan grävas ner under jord och ge nya utrymmen för bebyggelse.

De vill också ge utrymme för nya byggherrar ochfastighetsägare i Örebro, som hittills dominerats av ett antal få stora aktörer och en flora mycket små fastighetsägare.

– Vi behöver fler aktörer, säger Staffan Werme (FP), det ger större variation i bostadsbyggandet.

Men det enskilt största tillskottet på bostadsmarknaden kan hamna i Pappersbruksområdet. Bruket är ju under avveckling och kommunen har anmält intresse att köpa marken.

– Det kan bli ett stort centralt bostadsområde med ett tusental lägenheter, säger Staffan Werme.

Ekologiskt och energisnålt byggande ska premieras vid framtida markupplåtelser. Helst ska det vara nollenergihus som i stället alstrar energi.

De byggherrar som kommer fram med sådana projekt har goda möjligheter att få köpa kommunal mark.

Mer läsning

Annons