Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kockar fick mässa att dofta

Vattenrenare, rökt fårkött, sängar, pooler, lokalt odlat mjöl, kaminer, vvs, kocktävling och mjuka fårskinn. Bo och leva-mässa pågår i Örebro i helgen.

Annons
”Elegant servering, estetiskt tilltalande, bra balans mellan smak och mängd. Roger Hjälm vann tävlingen ”Den lokala kocken” på Bo- och levamässan.

Fredrik Kämpenberg låter mixern gå varm. Trattkantareller blandas med salt för att ge en skoglig smak åt rostbiffen av lamm. Han tömmer, diskar och mixar en rejäl klick smör med palsternackstärningar och krämar fram ett palsternackssmör, som tillbehör.

I nästa provkök vispar Roger Hjälm ner mjölk och grädde i sin trattkantarellsoppa, samtidigt som tre sorters rödbetor puttrar intill tryckkokaren med lammrostbiffen.

Uta Riedel rensar den rökta regnbågen och förbereder en gelé på äppelmust, vin och hemlagad grönsaksbuljong. Det doftar ljuvligt. Tävlingen ”Den lokala kocken” är i full gång.

Projektledaren Stanley Wong går runt och myser: Det här är den första tävlingen med lokala råvaror och lokala kockar som genomförs i fyra län; Södermanland, Västmanland, Uppland och Örebro.

– Vi skickade ut 60 inbjudningar i vårt län, och fick 17 recept, nu tävlar tre av dessa. De har fått en korg med likadana råvaror, och skapat egna recept till en förrätt och en varmrätt, som ska lagas under sammanlagt tre timmar.

Fram på eftermiddagen kunde Stanley meddela att det var Roger Hjälm som vann juryns hjärtan med trattkantarellsoppan och det långkokta lammet.

Nära kockscenen har en tillfällig saluhall byggts upp. Provsmakare av rökt lamm, knäckebröd och surdegsbröd från länet trängs längs gången. Många vill smaka och resonera om råvarukvalitet och närproduktion.

Kvinnerstaskolans trädgårds-elever visar en sovande trädgård med blommande julstjärnor och en avenbokshäck.

Anna Eriksson och Minna Johansson har varit med och byggt den skyddande muren och anlagt gräsmatta och grusparti. De hoppas båda på trädgårdsmästarejobb till som-maren.

– Det känns som man får något gjort, och det är skönt att så ofta vara ute i luften, säger Anna om sitt yrkesval. Hon tror på blommornas betydelse:

– Min farmor fick hjärt-infarkt i somras, och jag fick inte ta med några blommor till sjukhuset. Men vi hade tagetes-plantor som ännu inte slagit ut, och de betydde mycket för henne. Nu är hon lika pigg som hon var innan infarkten.

Julstjärnor. Minna Johansson och Anna Eriksson rensar bland julstjärnor och avenbok i Kvinnerstaskolans sovande vinterträdgård.
Värmeväxlare. Anders Wård och Ylva Widman från Arboga tror att de får bättre ventilation och på sikt billigare värme om de går över från fjärrvärme till luftvärmepump. På Bo- och levamässan kan de jämföra alternativen.

Mer läsning

Annons