Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolla- en dubbelbanan

En läsare blev så förvånad över fruktfyndet att han lämnade in det till NA:s webbredaktion.

Har du bild på någon dubbelfrukt eller dubbelgrönsak?
Maila in till [email protected]

Annons

En läsare kom förbi redaktionen med ett något ovanligt fruktfynd – en dubbelbanan. Vi ringde upp biologilärare vid Örebro universitet Anders Holm som menar att det trots allt inte är helt ovanligt att frukter delar kostym.

- Det händer rätt ofta vid fruktsättning att två frön som suttit nära varandra hamnar i samma skal. Man kan till exempel ganska ofta hitta dubbla jordgubbar, maskrosor och nötter, det är samma fenomen. Ja, som i spelet Filipin, där använder man ju nötter och spelar om de är dubbla inuti eller inte.

Har du sett en dubbelbanan förr?

- Nej, det har jag i och för sig inte. Jag vet inte om det beror på om de är ovanliga i sig eller om det är för att man sorterar bort sådana bananer i butikerna. För oss kunder är det en ovanlig företeelse, helt klart.

Stämmer den gamla skrönan att banan egentligen är ett bär?

- Ja, botaniskt sett. Bär har en köttig fruktvägg runt flera frön. Det betyder att även Melon är ett bär. Hur man klassificerar den saken beror helt på hur uppbyggnaden runt kärnorna ser ut. Det här är en typisk sak vi använder för att ibland förvirra våra studenter.

Fler dubbelbananer! Förskolan Solägget i Örebro mailade in en bild på en dubbelbanan som de hittat i februari.

Mer läsning

Annons