Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kollektivavtal klart för 270 anställda

Örebrobaserade assistansbolaget Marcus Assistans har tecknat kollektivavtal med fackförbundet Kommunal. 270 anställda berörs. Facket vill teckna med alla assistansbolag, men bolagen är svåra att kartlägga.

Annons

– De poppar upp som svampar ur jorden. Den vanligaste vägen vi får reda på nytt företag är när någon av våra medlemmar blivit anställd där, säger Agneta Nilsson, fackligt regionalt ombud på Kommunal.

NA berättade i tisdags att regeringen har startat en utredning om fusk i assistansbranschen. Underlag i utredningen blir bland annat NA:s artikelserie ”I vems ficka?”. I artikelserien från 2007 kartlade NA-reportern Erik Marander och tidigare NA-medarbetaren Karin Pilkvist fusket i assistansbranschen. Sedan dess har en del regler skärpts, bland annat krävs numera licens från Socialstyrelsen för att få driva assistansbolag.

Välkommet avtal

Ett problem i branschen har varit villkoren för de anställda. Tidigare saknades ofta kollektivavtal. Detta håller nu på att förändras.

Marcus Assistans är det senaste exemplet. Både fack och arbetsgivare välkomnar att hängavtalet mellan Kommunal och Marcus Assistans nu är klart, även om facket helst skulle se att alla assistansbolagen anslöt sig till arbetsgivarorganisationen. Då skulle inga hängavtal behövas.

Trygghet

Avtalet innebär bland annat att de 270 anställda numera har garanterad lönehöjning varje år, avtalspension och försäkringsskydd.

– Detta är ett nytt kapitel i företagets historia. Det är bra för oss och det är en trygghet för de anställda. Vi får kontinuitet och produktivitet om våra anställda är trygga, säger Mussie Ephrem, verksamhetsansvarig hos Marcus Assistans.

Mer läsning

Annons