Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen: Barnfattigdomen ska halveras till 2020

Om 17 år ska det vara hälften så många barn i Örebro i hushåll som är ekonomiskt utsatta. Kommunen har nu en handlingsplan för hur det ska gå till.

Annons

I dag finns det 4 469 barn i Örebro som lever i hushåll som är ekonomiskt utsatt. Med den handlingsplan som kommunstyrelsen antog på tisdagen är målet att det ska vara hälften så många 2020.

– Förutsättningarna mellan bostadsområdena i vår stad ser väldigt olika ut. Syftet är att alla barn ska ha rätt till social trygghet, skälig levnadsstandard, lek, vila fritid, säger Lena Baastad (S), kommunstyrelsen ordförande.

Den antagna planen talar om hur målet ska nås, och den pekar på åtgärder inom alla delar av den kommunala verksamheten.

– Det här kan inte bara vara ett uppdrag för en enskild tjänsteman eller en enskild förvaltning, utan det handlar om att vi måste samla hela kommunen. Att alla känner att det här är ett av våra viktigaste uppdrag, säger Lena Baastad.

Man ska jobba både kompensatorisk, men också förebyggande.

– Enklaste lösningen vore om alla föräldrar hade sysselsättning, så enkelt är det inte, men det är den viktigaste frågan, säger Rasmus Person.

Det här är en viktig fråga, säger Murad Artin (V) som i den här frågan gjort gemensam sak med majoriteten.

– Det är en seger för alla barn, säger han.

Han pratar om tre grupper som är viktiga i det här arbetet.

– Det är ensamstående kvinnor med barn, utländskt födda och funktionsnedsatta. Det är oerhört viktigt att arbeta med de här grupperna på ett bra sätt och prioriterad dem i våra insatser, säger Murad Artin.

Lennart Bondeson (KD) förklarar att en del är sådant som redan är på gång, som kommunen gör och en del arbeten skärps upp. Det är även en del som börjar 2014 och framåt.

– Det här blir en del av vårt budgetarbete. Vissa delar kommer att kräva nya resurser, men inte allt. Det är mer en fokusering kring det här perspektivet, säger han.

Alla partier är inte med. Moderaterna lämnade arbetet.

– Vi delar inte socialdemokratins syn på definitionen av barnfattigdom. Den blir ett politiskt slagträ där man använder barn som begrepp för att uppnå politiska syften, säger Anders Åhrlin (M).

Är inte det här ett viktigt arbete?

– Jo, definitivt. En plan måste genomsyra all politik vi håller på med. Vi ska alltid ha barnets bästa för ögonen. I nästa alla frågor som vi diskuterar är barnperspektivet med. En tydlig jobbpolitik så människor får arbete är den absolut bästa medicinen för att hjälpa barn i ekonomiskt utsatta familjer, säger Anders Åhrlin.

FAKTA: HANDLINGSPLANEN

Målet är att halvera barnfattigdomen 2020.

Handlingsplanen innehåller sex delmål: Arbetslösheten i gruppen ekonomiskt utsatta hushåll halveras. Minskad socioekonomisk segregation. Förskola och skola ska vidta åtgärder för att minska effekterna av barnfattigdom. Alla barn ska ha en meningsfull och hälsofrämjande fritid. Alla barn ska känna sig trygga och delaktiga i vardagen. Forskning om de här frågorna.

En utvärdering ska göras 2015.

Mer läsning

Annons