Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen bryter med Proffice Care

Örebro kommun avbryter avtalet med bemanningsföretaget Proffice Care. Proffice har inte klarat att få fram tillräckligt med korttidsvikarier för den del av äldreomsorgen och omvårdnaden av funktionshindrade, som man gjort upp om i avtalet.

Annons

Efter bara ett par månader bryts alltså avtalet. Nu blir det en övergångsperiod, 15 juni ska Örebro kommun återta ansvaret för alla korttidsvikarier. På måndagen gjordes det upp med Proffice.

– Proffice har bara kunna leverera vikarier till 85-90 procent av behovet. Det räcker inte, säger Elisabeth Liljekvist, tillförordnad förvaltningschef för vård och omsorg inom Örebro kommun.

– Det viktigaste är hur det blir för brukarna, de som behöver omsorg, och för personalen. Och det har varit tufft.

– För att brukarna inte ska bli lidande har kommunens personal fått jobba mycket övertid för att täcka upp när Proffice inte har kunnat leverera vikarier, fortsätter Elisabeth Liljekvist.

Hon betonar att Örebro kommun är helt överens med Proffice om att avtalet ska brytas.

31 januari i år tog Proffice Care över bemanningen av korttidsvikarier för bland annat äldreomsorgen i halva Örebro kommun, den östra delen, och för omsorgen om personer med funktionshinder i hela kommunen.

Ute i arbetet, både i hemtjänsten och på särskilda boenden, blev problemen genast tydliga. Bemanningsföretaget kunde inte få fram vikarier i den utsträckning som behövdes. Personal beskrev hur jobbet förändrades, när inte vikariat tillsattes när någon i personalen var sjuk blev de gamla och personer med funktionshinder lidande.

Att lägga ut en stor del av rekryteringen av vikarier på ett bemanningsföretag är ett kommunalt projekt som föregåtts av ett par års utredande.

Vilket ansvar har Örebro kommun att det blev så här?

– Bemanningsföretaget har inte kunnat leverera på det sätt som det står i avtalet. Men konstruktionen vi valde visade sig vara sårbar, svarar Elisabeth Liljekvist.

Det här är det största avtalet som en kommun skrivit med ett bemanningsföretag, om vikarier. Var det för stort för Örebro kommun?

– En del av ansvaret är ju vårt, vi visste inte fullt ut hur det skulle fungera med en så stor organisation, svarar Elisabeth Liljekvist.

– Men grunden för projektet var att vi skulle få ett annat sätt att tillsätta vikarier i hela kommunen, och det kvarstår när vi nu fortsätter utan ett externt bemanningsföretag, fortsätter hon.

Örebro kommun måste nu anställa egna vikarier, i stor omfattning.

Tar kommunen över Proficeanställda som förlorar jobben?

– Det är inte en självklarhet att man får jobb inom Örebro kommun när man slutar för Proffice, man får söka, säger Elisabeth Liljekvist.

Mer läsning

Annons