Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen får bakläxa - måste betala vite

Kommunen har inte gjort tillräckligt för biståndshandläggarna. Deras arbetssituation är fortfarande för ansträngd. Nu måste kommunen betala vite på 50 000 kronor.

Annons

Biståndshandläggarna, som utreder vilka former av vård och stöd en person behöver, har haft det tufft en längre tid. Till slut kopplade skyddsombudet in Arbetsmiljöverket, som nu har undersökte deras situation och sett att de som gör utredningar har det för ansträngt.

Trots hot om vite har kommunen inte gjort tillräckligt och nu lämnar Arbetsmiljöverket över ärendet till Förvaltningsrätten. Vitet var först på 100 000 kronor men eftersom man har gjort en del, men inte tillräckligt, så sjunker beloppet med hälften.

Hur allvarligt är det här?

– Det är allvarligt, säger Maria Lundvall Sundh, inspektör på Arbetsmiljöverket i Örebro.

– Läget för biståndshandläggarna är i princip samma som när vi började titta på det här 2013. Det har inte blivit så mycket bättre och de har haft det tungt väldigt länge. Vi bedömer att arbetsgivaren måste göra något och hade hoppats att de gjort mer.

Men eftersom problemen fortsätter för biståndshandläggarna så lämnar inte Arbetsmiljöverket ärendet.

– Och nu höjer vi vitet, säger Maria Lundvall Sundh. Om man inte gjort de åtgärder som behövs innan den 30 april nästa år så blir vitet 150 000 kronor.

Läs tidigare artikel om detta:

Kommunen hotas av 100 000 i vite

Mer läsning

Annons