Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen gjordeotillåten upphandling

Kommunens upphandling av biogas-leverans var otillåten. Det konstaterar Konkurrensverket, som vill att avtalen avvecklas. De praktiska följderna är dock oklara.

Annons

När det skulle tecknas avtal för uppförande av en produktionsanläggning och leverans av biogas till kommunens bussar gjordes en så kallad direktupphandling. Kommunen vände sig enbart till Swedish Biogas International AB.

– Vi anser att i en sådan situation ska man följa upphandlingsreglerna, säger Charlotta Frenander, jurist och föredragande på Konkurrensverket.

UndantagDet riktiga hade varit att göra en normal upphandling och annonsera den i EU:s särskilda databas för detta. I stället ville kommunen göra undantag från lagen. Man pekade på två skäl, men de underkänns.

– Det finns ingen legal ensamrätt och inte heller tekniska skäl som de kan åberopa. Det framgår av domar i EU-domstolen att det ska vara mycket exceptionella fall där man inte anser det nödvändigt att annonsera, säger Charlotta Frenander.

I dagsläget har Konkurrensverket inga möjligheter till sanktioner. De kan bara påpeka att det var en otillåten direktupphandling. Däremot skulle en annan leverantör kunna klaga hos domstol.

– De kan begära överprövning av denna direktupphandling, säger Charlotta Frenander.

Bör avveckla avtalKonkurrensverket anser att kommunen ska avveckla sina avtal med Swedish Biogas International och göra en ny upphandling. Det finns nämligen en risk att det riktas en fördragsbrottstalan mot Sverige som land.

– Det kan bli ganska stora summor, men det händer inte så värst ofta, säger hon.

Brukar följaNormalt b rukar kommuner följa deras beslut.

– Ja, i regel. Vi tycker ofta att vi får en tydlig feedback, där man talar öppet om att man har begått ett misstag och försöker rätta till det, säger hon. 

Vad Örebro kommun tänker göra är dock oklart.

– Jag skulle egentligen inte vilja säga så mycket i någon riktning i dag, utan vänta till juridiken har tittat på det där. Det låter defensivt, men de håller på att titta lite på det här så vi får lite mer helhet och vad olika ageranden får för konsekvenser, säger Fredrik Persson (MP), ordförande i programnämnd samhällsbyggnad.

Mer läsning

Annons