Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kommunen har inte mycket att säga till om"

För Per-Åke Sundhäll, sekreterare i Notboda samfällighetsförening, finns ingen problematik med den kommunala strandremsan vid Skramlaviken i Hjälmaren.
– Vi i samfällighetsföreningen är huvudmän och har beslutsrätt, säger han.

Annons

Att Notboda samfällighetsförening skulle ha agerat fel i fråga om privatiseringen av den kommunala strandremsan vid Notboda slår Per-Åke Sundhäll tillbaka helt. En lantmäteriförrättning i samband med avstyckningen av tomter i området ska ha gjort samfällighetsföreningen suverän.

– Vi har genom detta beslut både nyttjanderätt och beslutsrätt och kommunen har inte mycket att säga till om, säger Per-Åke Sundhäll.

Frågetecken

Trots detta har frågorna kring strandmarken varit ett frågetecken i 30 år.

– När det gäller parkmarken är det klockrent så att vi bestämmer, säger han. Men det finns en del otydlighet hos vissa tjänstemän på kommunen.

Per-Åke Sundhäll är dessutom säker på att pirarna är godkända.

– På 90-talet var det två personer som absolut skulle ner till vattnet och som inte hade del i samfällighetsföreningen, säger han. Då kallades länsstyrelsen in och godkände pirarna i efterhand. Och ett sådant beslut är i stort sett omöjligt att riva upp.

Ändå försökte ni köpa strandremsan av kommunen för några år sedan. Varför?– Vi tänkte att om vi får köpa marken så behöver vi inte hela tiden förklara vår rätt som vi måste göra nu. Och nu byggs ju inga pirar.

Men pirar har byggts långt senare än så. Senast förra året stoppades ju du själv när du hade en grävmaskin på plats. – Ja, men det blev avbrutet. Och dessutom handlade det om att flytta en pir, inte om att bygga en ny.

Men det är väl vattenverksamhet ändå och tillstånd måste ges av länsstyrelsen?– Nej, jag tolkar det tidigare beslutet av länsstyrelsen som att det är okej. Och då är det ju i god tro.

Ni anser att strandremsan är er. Vad ska man göra när andra örebroare vill lägga i en båt?– Vi har en bra dialog med kommunen och det finns ju mycket strand runt omkring som går att använda, säger Per-Åke Sundhäll.

Mer läsning

Annons