Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Kommunen har mycket att jobba med”

I veckan manifesterade RFSL att de funnits 30 år i Örebro. Ordföranden Pell Uno Larsson anser att kommunen har mycket att jobba med men ser också att en del har hänt bara i höst.

Annons

– Samtliga partier utom SD står bakom ett beslut i fullmäktige att kommunen ska ta fram ett dokument om hbtq-frågor. Men nu måste kommunen gå vidare och ta fram ett riktigt styrdokument, säger Pell Uno Larsson.

Vilken fråga är viktigast för RFSL i Örebro?

– Det viktigaste är att vi utbildar människor i hbtq-frågor. Speciellt viktigt är det att utbilda människor i skolvärlden, både de som arbetar med skolhälsofrågor men också lärare. De får ingen utbildning i frågor som rör människovård på våra lärosäten och det borde inte vara omöjligt att få till det.

– De som arbetar med ensamkommande flyktingbarn har också stort behov av utbildning i hbtq-frågor. Jag tycker att det borde vara ett krav att man hbt-certifierar kommunala verksamheter. För dem som är intresserade så är det bara att ta kontakt med oss så hjälper vi till.

Hur många medlemmar har RFSL i Örebro län?

– Vi har 160 medlemmar men de flesta hbtq-personer är inte medlemmar. Tyvärr är det så att de flesta är förskräckta över att bli igenkända. Ser man på statistiken är cirka tio procent av hela befolkningen hbtq-personer. Det är likadant över hela världen.

– Så egentligen borde Örebro ha många, många fler medlemmar. Men man ska också komma ihåg att många flyttar från mindre orter till större städer där de kan vara mer anonyma. Det gäller även Örebro.

Vad kan kommunen bli bättre på – rent allmänt?

– Vi måste få till ett styrdokument så att vi har något att arbeta med. Men i rättvisans namn så ska jag säga att kommunen har varit rätt duktig på att ge oss föreningsbidrag så att vi kan ha en bra verksamhet. Samtidigt blir det ju så att de lämpar över många av de uppgifter som de borde göra själva på oss.

Fotnot: Mer information om 30-årsjubileet på rfsl.se/orebro

Mer läsning

Annons